Cultură

Veste bună pentru iubitorii de teatru din Soroca. S-a redeschis Teatrul Veniamin Apostol

Teatrul Veniamin Apostol
Sursa video: TVR MOLDOVA

S-a redeschis Teatrul Veniamin Apostol din Soroca. Chiar dacă funcționează într-un regim special, în fiecare duminică, sala e plină pentru că sunt puse în scenă piese cu o înaltă încărcatură emoţională.

Teatrul "Veniamin Apostol" din Soroca are un statut special și este unicul teatru de proiecte din Republica Moldova. Pe scena joacă actori de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv elevi şi actori din instiţuţiile artistice raionale.  

PETRE POPA director, Teatrul "Veniamin Apostol", Soroca: „Nu există o trupă permanentă, pe de-o parte nu înseamnă că nu sunt spectacole.
La moment suntem în aşteptare ca să reluăm colaborările cu Ateneul de la Iaşi. Pentru că şi cu Botaşani au intrat în pană în momentul pandemiei.”

Directorul dar şi regizorul teatrului, Petre Popa, spune că instituţia este într-un proces de readaptare. Dacă în pandemie erau spectacole online, acum sala teatrului este arhiplină.

PETRE POPA director Teatrul "Veniamin Apostol", Soroca: „Dacă vedeţi în sală avem două decoruri concomitent. Aici, în faţa rampei, avem instalat decorul pentru spectacolul "În cătuşele Siberiei", unul dintre primele spectacole la această temă.”

Repertoriul teatrului este  vast, de la spectacole pentru copii până la piese  cu o înaltă încărcătură emoţională. Toată lumea contribuie la realizarea spectacolelor.

NICOLAE TOPOR pictor, Teatrul "Veniamin Apostol", Soroca: „În scenă se pregăteşte piesa "Scufiţa Roşie", iată această este o recuzită din acest spectacol. Noi lucrăm împreună cu regizorii, ei controlează procesul.”


LUDMILA LOZAN pictor, Teatrul "Veniamin Apostol", Soroca: „Avem costume din spectacole, chiar le confecţionăm pe loc. Aici sunt cele din spectacolul "Amintiri din Copilărie". Acum punem un spectacol "În cătuşele Siberiei" şi pregătim costumele.”

Teatrul "Veniamin Apostol"  din Soroca a fost fondat în 2010 la iniţiativa Consiliului Raional, instituţie care finanţează activitatea acestuia. Până în prezent, au fost puse în scenă peste 25 de piese.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter