Economic

ANRE a stabilit data în care va analiza demersul Moldovagaz privind tarifele la gaze

post-img
ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina miercuri demersul SA „Moldovagaz” privind ajustarea tarifului la gaze pentru consumatorii finali, transmite IPN.

„Ținând cont de circumstanțele actuale și factorii obiectivi existenți, ANRE va examina în regim de urgență solicitarea furnizorului. Specialiștii Agenției vor analiza argumentele invocate și vor veni cu o decizie asupra proiectului în cadrul ședinței publice extraordinare, planificate să aibă loc miercuri, 7 iunie 2023”, precizează ANRE.

În demersul „Moldovagaz” se propune o diminuare până la 16 492 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 36,8% mai puțin ca în prezent (fără TVA). „Principalul factor, care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este scăderea semnificativă a prețurilor la gazele naturale care sunt achiziționate de către SA „Moldovagaz” de la SA „Energocom” pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale”, se arată într-un comunicat de presă al furnizorului.

Ultimele scumpiri la gazele naturale aprobate de ANRE au intrat în vigoare pe 1 octombrie 2022. Atunci Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful 27 103 lei/1000 m3, la care se adaugă 8% TVA. Un metru cub de gaze naturale a ajuns să coste consumatorii casnici aproape 30 de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter