Social

Padocul din Chișinău are cabinet veterinar autorizat

video

După încercări repetate, cabinetul veterinar de la adăpostul de animale fără stăpân din Chişinău a fost autorizat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. În acest fel, minicipalitatea va face economii, pentru că nu va mai fi nevoită să apeleze la cabinetele private, iar câinii vagabonzi prinşi pe străzi vor fi sterlizaţi imediat ce ajung la padoc.

 NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „După ce sunt capturați, cainii fara stăpân sunt aduși aici, la padocul din Chișinău. In cabinetul medicului veterinar,  animalele sunt sterilizate, deparazitate, vaccinate împotriva rabiei si li se pune un chip. Dupa aceste proceduri, sunt înregistrați într-un registru electronic.”


De la începutul acestui an, Întreprinderea Municipală "Supravegherea și Protecția Animalelor" a încercat de nu mai puţin de 17 ori să obţină autorizaţie pentru cabinetul veterinar de la padocul din Chişinău. Abia a 18-a oară a fost cu noroc. Ruslan Darie, şeful întreprinderii, spune că, în acest fel, vor fi sterilizaţi mai mulţi maidanezi cu mai puţini bani cheltuiţi de la bugetul local.


RUSLAN DARIE, director Î. M. "Supravegherea și Protecția Animalelor": „Apă caldă, apă rece avem, medic veterinar avem, medicamentele au fost scoase pentru că medical a fost şi a făcut o invetariere ca să purcedem deja la sperilizarea propriu zisă a maidanezilor capturaţi. Până acum din bani publici, din impozitele cetăţenilor. Noi cheltuiam 2580 de lei pe un maidanez, acum nu am făcut calculele, dar cred că nu mai mult de 700-800 de lei cheltuim pentru un maidanez.”


Adăpostul municipal de animale găzduiește acum peste 400 de căţei, nerăbdători să îşi găsească o familie. În căutarea unui prieten blănos l-am găsit şi pe Ion Jardan.


ION JARDAN: „Am avut un câine a trecut 18 ani, dar acum a decedat. L-am înmormântat frumos aşa cum trebuieşte şi acum am venit să adopt unul de aici. A fost greu sau uşor să alegeţi un câine? -A fost c-am greu pentru că  sunt tare mulţi. Dar aţi ales totuşi unul? -Da, am ales. Urmează să îi alegeţi şi un nume? -Bim se va numi. De ce? Pentru că cel acre a decedat  tot Bim îl chema şi am fost foarte mulţumit.”


Unii dintre căţeii de la adăpostul din Chişinău au norocul să fie adoptaţi în străinătate.  


RUSLAN DARIE, director Î. M. "Supravegherea și Protecția Animalelor": „Pe gânsul îl cheamă Malish şi el este în aşteptare cred că până la sfârşitul lunii iunie pleacă în Franţa. Să ştiţi că adopţia este gratis. Vin le place, se joacă se deprind cu patrupedul şi atunci noi facem un contract de adopţie şi adopţia este gratis. Pe această cale vreu să îndemn toţi cetăţenii să vină pe teritoriul Azilului şi să vadă ce bijuterii şi frumuseţi avem pe teritoriu.”


 Cei care doresc să adopte un căţel pot cere detalii de la Întreprinderea Municipală "Supravegherea şi Protecţia Animalelor". Anul trecut, au fost capturaţi peste 1.300 de câini fără stăpân şi doar 48 au fost adoptați.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter