Social

Calitatea apei potabile lasă de dorit în multe sate ale Republicii Moldova

Calitatea apei potabile lasă de dorit în multe sate ale Republicii Moldova

Calitatea apei potabile lasă de dorit în multe sate ale Republicii Moldova. În multe locuri, unica sursă sunt cele din forajele subterane prin care se alimenteză gospodările şi instituţiile publice. Se fac proiecte dar realizarea lor durează prea mult iar în multe școli se cumpăra apă îmbuteliată.

În satul Dărcăuți din raionul Soroca majoritatea fântânilor sunt secate. În altele, apa nu poate fi folosită decât în treburile casnice. Unica sursă a gimnaziului din localitate este o fântână construită în urmă cu câţiva ani.

ANGELA SUGAILO director, gimnaziul "Dărcăuţi": „Această fântână a fost construită în 2017 şi coincide indicilor tuturor parametrilor. O folosim la bucătărie, la spălarea vaselor însă pentru alimentaţie sau consum procurăm apă îmbuteliată care e consumată de angajaţi, profesori şi elevi”.

MARIA CERNOPÎSCAIA medic igienist: „Se foloseşte pentru spălarea vaselor şi preparea bucatelor. Direcţia gimnaziului procură apă îmbuteleiată de la firme specializate pentru a fi folosită mai sigură, a fi potabilă”.

Problema este veche, iar autorităţile locale spun că pentru a rezolva problema apei potabile a aplicat la programul "Satul European" și va incepe  construcția sistemelor interne de aprovizionare cu apă.  

OLEG ROZIMOVSCHI primar, satul Dărcăuţi: „La moment în satul Dărcăuţi avem conectate jumatate din totalul gospodăriilor. Sperăm să ne încadrăm în temerni, limita este 30 octombrie, pentru ca apa să fie adusă la fiecare gospodărie, inclusiv la instituţiile de învăţământ, în special la gimnaziu”.

La început de an școlar toate sursele de aprovizionare cu apa a instituțiilor de învățămînt sunt verificate de Centrul de Sănătate Publica Soroca.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter