Actualitate

Ion Tăbârță: Această sesiune a Adunării Generale a ONU a demonstrat cât de necesară este reformarea acestei organizații

Ion Tăbârță: Această sesiune a Adunarii Generale a ONU a demonstrat cât de necesară este reformarea acestei organizații

„ONU, acest guvern mondial, trebuie reformat ca să devină unul funcțional cu scopul de a avea mai multă eficiență”, este de părere analistul politic, Ion Tăbârță.

„Această sesiune s-a remarcat, desigur, cu discuțiile legate de Ucraina sau mai exact spus relațiile cu Federația Rusă legată de Ucraina. Am văzut la început tentativele reprezentantului Federației Ruse în Consiliu de Securitate de la ONU de a nu permite președintelui Zelenski primul să ia cuvântul la această reuniune și, totodată, am văzut acel schimb de replici între el și președintele Albaniei care conducea această sesiune. Federația Rusă a încercat cu tot înadinsul să spună sau sa insiste că de fapt statele occidentale nu ar respecta Regulamentul Consiliului de Securitate sau nu ar respecta Regulamentul Națiunilor Unite.

Și, totodată, această sesiune a arătat încă o dată în plus necesitatea de a reforma ONU, pentru că Organizația Națiunilor Unite, în linii mari, funcționează după formatul care a fost clădit în anul 1945 și anume la finele celui de-Al Doilea Război Mondial. După aceasta ONU a funcționat într-un anumit mod în timpul războiului rece, însă acum, odată cu evoluțiile de ordin internațional, evoluțiile nu cele mai pozitive în Federația Rusă care este moștenitoare în Consiliul de Securitate a Uniunii Sovietice și aici am avut anumite discuții de ce și dacă este legitimă această continuitate a Federației Ruse în calitate de moștenitoare a URSS, însă este clar că ONU în calitate de acel guvern mondial care trebuia să mențină și să contribuie la menținerea securității în lume ca să nu permită o conflagrație care a fost cel de-Al Doilea Război Mondial nu mai funcționează, iar ONU, acest guvern mondial, trebuie reformat ca să devină unul funcțional cu scopul de a avea mai multă eficiență”, a declarat Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Impact Globa”, de la TVR MOLDOVA.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter