Covid-19

COVID-19 a provocat 5 decese într-o singură săptămână

post-img
COVID-19

În prima săptămână a anului curent, au fost raportate cinci decese asociate cu infecția COVID-19. Virusul a răpus doi bărbați și trei femei, cu vârstele cuprinse între 62 și 82 de ani, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică menționează că din 1 și până pe 7 ianuarie, în țară au fost înregistrate 833 de cazuri de COVID-19, dintre care 80 – în regiunea transnistreană. Potrivit ANSP, situația este similară cu cea din ultima săptămână a anului trecut, fiind înregistrate 28,6 cazuri la 100 mii populație. În rândul copiilor, au fost confirmate 81 de cazuri din numărul total.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate și 54 de cazuri de gripă sezonieră, cele mai multe fiind în municipiul Chișinău. Cei mai mulți cu gripă au fost diagnosticați copii cu vârste cuprinse între 0-4 ani – 18 cazuri, 65 de ani și mai mult – 13 cazuri, 30-64 ani – 12 cazuri etc.

De la începutul perioadei de monitorizare, 2 octombrie - 7 ianuarie, au fost înregistrate 213 cazuri de gripă, peste 91 de mii de cazuri de infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare și  peste 5 400 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Specialiștii recomandă și în continuare respectarea măsurilor de protecție, cum ar fi păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate, respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie. La fel, este indicată aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției – febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare, rinoree sau nas înfundat, cefalee, frisoane, senzație de slăbiciune sau oboseală.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter