Sci-Tech

Peste 1000 de inventatori şi-au prezentat creațiile la Salonul Internaţional de Inventică şi Antreprenoriat Inovativ

Peste 1000 de inventatori şi-au prezentat creațiile la Salonul Internaţional de Inventică şi Antreprenoriat Inovativ

Peste o mie de inventatori şi-au prezentat creațiile la Salonul Internaţional de Inventică şi Antreprenoriat Inovativ organizat la Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" din Chişinău. La eveniment sunt prezenti specialisti din Republica Moldova și de peste hotare.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Ioan Volentir este un tânăr inventator, în vârstă de 13 ani, care a venit la expoziţie cu acest sortator de cartofi. Dispozitivul, spune băiatul, îi va uşura lui şi părinţilor munca în gospodărie.”

IOAN VOLENTIR, participant:„Eu, ajutându-i pe părinţi, sortam cartofii unul câte unul. M-am gândit să îi ajut şi să construiesc sortatorul de cartofi. Invenţia are un unghi de 21 de grade care ajută să ducă cartofii la vale.”

Mulţi inventatori din Elveţia, Cehia, Ucraina sau Germania şi-au prezentat lucrările online în cadrul evenimentului. 300 de lucrări au fost evaluate de un juriu, iar cele mai bune invenţii au fost premiate.

CORNELIU BIRTOK-BĂNEASĂ, profesor asociat, Universitatea Politehnică Timişoara: „Ideea ar fi ca acest filtru să reducă consumul de carburant, utilizând materiale reciclabile. Puteţi să vedeţi că este din fibre de sticlă, anumite aliaje de aluminiu, dar bineînţeles avem şi proiecte studenţeşti şi aici vă pot arăta un safe hand device. Studenţilor le-a venit o idee interesantă să nu mai avem şapte scule, să avem un mâner la care putem să-i ataşăm capete.”

LUMINIŢA POPESCU, rector, Universitatea "Constantin Brâncuşi": „Suntem astăzi aici pentru a vă arăta ceea ce astăzi se numeşte conceptul de economie circulară. Noi am identificat soluţii de utilizare a cenuşii şi zgurii de termocentrală în zona noastră, în zona Gorjului, în bazinul minier al Olteniei. Avem cărămizi realizate printr-un procede la cald, realizate cu adaos diferit de cenuşă de termocentrală.”

EDUARD COROPCEANU, director, Institutul de Cercetare, Inovare şi Transfer Tehnologic: „Lucrările se axează pe cinci domenii: invenţii, unde participă cercetători care au invenţii brevetate, al doilea salon este salonul de carte în care participă atât cercetătorii cu diferite monografii, cât şi profesori. Şi avem antreprenoriat inovativ.”

Salonul este organizat de Institutul de Cercetare, Inovare şi Transfer Tehnologic al Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creangă" din Chişinău în parteneriat cu Academia Antreprenoriatului Inovativ şi Asociaţia Obştească "Inovaţie în Educaţie de Performanţă".

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor