Recomandări

Editorialistul Alecu Reniță: „Serviciile secrete ruse sunt puternic infiltrate în R. Moldova”

post-img
Editorialistul Alecu Reniță: „Serviciile secrete ruse sunt puternic infiltrate în R. Moldova”

„Ceea ce știu cu exactitate, în planul de refacere a Uniunii Sovietice, R. Moldova e la pachet cu Ucraina. În momentul când cade Ucraina să fie limpede pentru toți, cade și R. Moldova, ca stat independent, iar acest lucru îl fac serviciile secrete foarte puternic penetrate în R. Moldova, ” a declarat editorialistul Alecu Reniță în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Guvernul Statelor Unite ale Americii, împreună cu guvernele Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au avertizat astăzi despre tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova. În acest context, editorialistul Alecu Reniță a subliniat că informațiile furnizate reprezintă un semn că în instituțiile R. Moldova sunt persoane în care Occidentul are încredere. 

„Partenerii occidentali, au servicii foarte performante. Aceste servicii pot concura la modul serios cu serviciile pe care le are Federația Rusă, iar ceea ce am primit noi astăzi este un rezultat al informațiilor pe care le dețin serviciile americane, britanice și cele din UE plus Canada. Noi am semnalat de foarte multe ori prezența a dictaturii serviciilor rusești nevăzute: rețele, oameni, partide, mass-media, toate luate împreună influențau orientarea cursului politic a R. Moldova. Este mult mai convenabil să preiai puterea pe cale pașnică, așa cum s-a întâmplat de-a lungul deceniilor în R. Moldova, decât să intri într-un conflict militar care costă miliarde și plus arată esența imperială a Federației Ruse, esența ei barbară, pentru că ceea ce vedem în Ucraina este de groază. De aceea ei încearcă în R. Moldova să creeze destabilizare, schimbare a puterii, ca să nu aibă o variantă Ucraineană, chiar dacă aici nu avem forțe care să reziste. Vreau să aduc un cuvânt de mulțumire SUA și țărilor din UE care au început să furnizeze informații către Guvernul R. Moldova, ca semn că în instituțiile de bază sunt persoane în care occidentul are încredere, fiindcă până mai ieri această încredere nu putea exista, deoarece foarte mulți din cei din vârful puterii colaborau de fapt cu Moscova pe toate subiectele.”

Potrivit analistul politic, Anatol Ţăranu, suportul informațional furnizat de către Occident este hotărâtor în ceea ce înseamnă suveranitatea statului R. Moldova:

„Pentru R. Moldova este foarte important, pentru că la potențialul serviciilor noastre speciale se adaugă potențialul enorm de care dispun serviciile speciale ale respectivelor state. Acest suport informațional este hotărâtor în ceea ce înseamnă suveranitatea statului R. Moldova. Însă este evident că avem nevoie de pași concreți care trebuie să fie întreprinși pentru a ridica gradul de reziliență a R. Moldova și a suda din interior securitatea noastră.”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter