Social

Laureaţi ai premiului Nobel, academicieni din străinătate şi din Republica Moldova, au vorbit la Conferinţa Internaţională "Platforma Europeană pentru Pace"

ASM
Sursa video: TVR MOLDOVA

La Chişinău s-a vorbit astăzi despre pace, la nivel ştiinţific, în contextul provocărilor războiului ruso-ucrainean. Laureaţi ai premiului Nobel, academicieni din străinătate şi din Republica Moldova, au vorbit la Conferinţa Internaţională "Platforma Europeană pentru Pace" despre Știinţă - ca o soluţie pentru reinstaurarea armoniei în lume. Gazda evenimentului a fost Academia de Ştiinţe a Moldovei.

ION TIGHINEANU, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei: „Ceva mai frumos, mai luminous, şi mai dorit de toţi, de copii şi de  maturi, decât pacea nu există. Pacea a fost şi este cântată de scriitori  în proză şi versuri."

PETER GLUCKMAN, preşedintele Consiliului Ştiinţific Internaţional: „Să  folosim ştiinţa pentru a realiza agenda globală a sustenabilităţii, ce  include, desigur, pacea. Credem că, în aceste momente, ne confruntăm cu  trei crize majore: criza COVID, schimbările climatice şi conflictul din  Ucraina”.

Laureatul  Premiului Nobel pentru Fizică, Serge Haroche, are rădăcini basarabene.  Bunica lui s-a născut în Basarabia iar mama, în Odessa, Ucraina. Acest  lucru îl face să resimtă mai intens tregediile războiului  ruso-ucrainean.

SERGE HAROCHE, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică: „Ca  oameni de ştiinţă, de asemenea, simţim că toate valorile pe care le  susţinem şi care sunt inima civilizaţiei noastre, sunt încălcate în  acest război”.

Iar  savantul japonez, Hiroshi Amano, laureat al Premiului Nobel pentru  Fizică, s-a oferit să ajute Republica Moldova şi Europa cu sfaturi şi  experienţa sa ştiinţifică, oricând va fi nevoie.

HIROSHI AMANO, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică: „O  invazie teritorială este absolut inaccetabilă. Astăzi, în Japonia, în  estul îndepărtat al Asiei, noi nu ne putem imagina o asftel de violenţă  şi distrugere care se întâmplă”.

RICHARD ROBERTS, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină: „Războiul  nu este bun pentru nimeni: stagnează ştiinţa, Rusia pierde mulţi  savanţi care aleg să părăsească această ţară. Iar acest exod este  înspăimântător pentru viitorul Rusiei”.

Conferinţa  Internaţională "Platforma Europeană pentru Pace" este organizată în  contextul evenimentelor dedicate Zilei Europei, precum și în urma  Apelului Academiei Române de a crea o platformă continentală de  comunicare științifică în vederea menținerii păcii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter