Politic

Scandalul privind integritatea preşedintelui Comisiei Pre-Vetting a ajuns în Parlamentul de la Chişinău

Scandalul privind integritatea preşedintelui Comisiei Pre-Vetting a ajuns în Parlamentul de la Chişinău

Scandalul privind integritatea preşedintelui Comisiei Pre-Vetting a ajuns şi în Parlamentul de la Chişinău. Deputaţii din opoziţie au cerut audierea atât a lui Herman von Hebel cât şi a ministrului Justiţiei, care să dea explicaţii cum a fost aleasă o persoană care ar avea probleme de integritate la şefia acestei comisii. De cealaltă parte, preşedintele Comisiei juridice numiri şi imunităţi susţine că informaţiile apărute în spaţiul public sunt doar o tentativă de răspândire a unor falsuri.

RADU MUDREAC deputat BCS: „Fracţiunea BCS vine cu solicitarea faţă de plenul Parlamentului privind audiera lui Herman von Hebel, preşedintele Comsiei Pre-Vetting privind scandalurile în care acesta este implicat Autoritatea acestei persoane pune la îndoială acest proces de Pre-Vetting în Republica Moldova. Pentru a exclude aceste îndoieli, este solicitarea de a se prezenta și a confirma sau infirma informațiile din mass-media”.

În replică, preşedintele Comisie juridice, numiri şi imunităţi a îndemnat deputaţii din opoziţie să urmărească interviul oferit de von Hebel când a fost ales președinte al Comisiei Pre-Vetting.

VERONICA ROŞCA preşedinte, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „Eu constat cu regret o tentativă de a perpetua în spaţiul public nişte acuzaţii nefondate. La ceea ce asistăm noi astăzi este o tendinţă îngrijorătoare de sumbinare a procesului de pre-vetzing şi vreau să vă acentuez faptul că nu vă va reuşi nici unuia dintre cei care consideraţi că corupţia în Republica Moldova trebuie să aibă câştig de cauză”.

Iniţiativa deputatului din opoziţie nu a trecut de votul Parlamentului, aşa că Marina Tauber a cerut audierea Ministrului Justiţiei, Veronica Mihailov Moraru.

MARINA TAUBER deputat neafiliat: „Solicităm audierea ministrului Justiţiei înlegătură cu imensul scandal de corupţie în care este implicat preşedintele comisiei Pre-Vetting. Ministrul Justiției și-a asumat această reformă, care a eșuat lamentabil”.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Colegi, colegi. Este clar nu vă plac rezultatele. Cei mai corupți nu trec vettingul și asta supără. Ce-i de făcut. Supărările vi le înțelegem. Lăsați omul să-și facă treaba, pentru că o face bine”.

Potrivit jurnaliştilor de la Anticorupţie.md, Herman von Hebel a fost grefier, în perioada 8 martie 2013–16 aprilie 2018, la Curtea Internațională Penală de la Haga, iar activitatea sa administrativă ar fi cauzat prejudicii de cel puțin 760 de mii de euro instituţiei. Într-un comunicat emis ieri, Comisia de Pre-Vetting spune că aceste acuzații sunt nefondate.

RĂSPUNSUL COMISIEI PRE-VETTING

"Din 2013 până în 2018, Herman von Hebel a fost Grefier al Curții Penale Internaționale (CPI). La cererea statelor care sunt parte a Statutului CPI, acesta a întreprins, în perioada 2014-2015, o reorganizare a Grefei CPI pentru a remedia deficiențele grave în funcționarea acesteia. Potrivit unui raport de audit extern din 2016, reorganizarea a fost justificată și a permis o mai bună funcționare a Grefei. Această reorganizare s-a făcut în strânsă consultare cu Președintele și judecătorii CPI, Procurorul CPI, sindicatul personalului CPI și toate statele părți la CPI".

În timp ce reprezentanţii Ministerului Justiţiei afirmă că atribuţiile lor sunt doar de monitorizare a activităţii comisiei de evaluare a magistraţilor, unii jurişti cred că cea mai bună decizie ar fi demisia preşedintelui ei. Herman von Hebel a fost ales în această funcţie în aprilie 2022.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter