Actualitate

Andrei Spînu: „MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor de gaz pentru luna octombrie. În această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate”

post-img
Andrei Spînu

„Astăzi, Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi”, a scris pe Facebook ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat.

Referitor la livrările de energie electrică pentru luna octombrie, Energocom a semnat următoarele contracte de furnizarea a energiei electrice:

 Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.

 Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

 Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 68,9 USD/MWh.

În această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă”, a scris ministrul.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter