„Om de principiu” pentru Joe Biden, „apărător al drepturilor persoanelor vulnerabile” pentru Emmanuel Macron – fostul preşedinte al SUA Jimmy Carter, decedat duminică la vârsta de 100 de ani, este salutat în întreaga lume pentru angajamentul său în favoarea drepturilor omului, informează AFP.
„America şi lumea au pierdut un lider, un om de stat şi un umanitar extraordinar”, au reacţionat preşedintele american aflat la sfârşit de mandat Joe Biden şi soţia sa într-un comunicat. „Pentru toţi cei care caută să ştie ce înseamnă să trăieşti o viaţă care are un scop şi un sens (…) studiaţi-l pe Jimmy Carter, un om cu principii, credinţă şi smerenie”, subliniază cuplul prezidenţial.
„Provocările cu care a fost confruntat Jimmy în calitate de preşedinte au apărut într-un moment crucial pentru ţara noastră şi el a făcut tot ce-i stătea în putere pentru a îmbunătăţi viaţa tuturor americanilor”, a scris cel de-al 45-lea şi în curând al 47-lea preşedinte american Donald Trump, potrivit TVR Info.
Jimmy Carter „a muncit neîntrerupt pentru o lume mai bună şi mai justă”, au salutat într-un comunicat fostul locatar al Casei Albe Bill Clinton şi soţia sa Hillary Clinton care a fost candidată la preşedinţie. „Ghidat de credinţa sa, preşedintele Carter a trăit în slujba altora, până la sfârşitul vieţii”, adaugă cei doi.
Fostul preşedinte republican George W.Bush l-a calificat pe Jimmy Carter, un democrat, „om cu convingeri profunde”, estimând că „eforturile sale pentru a lăsa (în urma sa) o lume mai bună nu s-au limitat la preşedinţia lui” din 1977 până în 1981.
Cancelarul federal german Olaf Scholz a adus luni un omagiu lui Jimmy Carter pe reţeaua socială X, salutând în persoana acestuia „un mare mediator pentru pace în Orientul Mijlociu”. „SUA au pierdut un luptător pentru democraţie. Lumea a pierdut un mare mediator pentru pace în Orientul Mijlociu şi pentru drepturile omului”, a scris liderul german cu privire la acordurile de la Camp David, al căror arhitect a fost Carter.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat pe reţeaua socială X că Jimmy Carter „a apărat drepturile persoanelor cele mai vulnerabile şi a condus neobosit lupta pentru pace”.
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a declarat că a aflat „cu mare tristeţe” despre decesul lui Jimmy Carter, un „om angajat”, care „şi-a dedicat viaţa promovării păcii şi drepturilor omului” şi de care el îşi aminteşte „cu multă afecţiune”, mai ales de vizita lui în Regatul Unit în 1977.
Premierul britanic Keir Starmer a adus un omagiu angajamentului pentru pace al fostului preşedinte american Jimmy Carter, „de-a lungul întregii sale vieţi”, marcată de „decenii de serviciu dezinteresat”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus un omagiu luni „angajamentului de nezdruncinat” al lui Jimmy Carter „faţă de credinţa creştină şi valorile democratice”, precum şi „sprijinului său neclintit pentru Ucraina în faţa agresiunii injuste a Rusiei”.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a salutat „rolul important” al lui Jimmy Carter, artizanul acordurilor de la Camp David din 1978, pentru pace între Egipt şi Israel.
Preşedintele brazilian Lula Luiz Inacio da Silva a adus un omagiu unui „îndrăgostit în democraţie şi unui apărător al păcii” care, după plecarea sa de la Casa Albă, a continuat să acţioneze pentru „a promova drepturile omului şi pacea şi a eradica bolile în Africa şi America Latină”.
Preşedintele panamez a subliniat rolul lui Jimmy Carter pentru negocierea tratatului semnat în timpul preşedinţiei sale, în 1977, care a deschis calea pentru transferarea canalului Panama sub control panamez pe 31 decembrie 1999. Datorită lui, „transferul canalului Panama şi deplina suveranitate a ţării noastre au fost realizate”, a estimat Jose Raul Mulino, într-un moment în care Donald Trump ameninţă să preia controlul asupra acestui pasaj crucial pentru comerţul internaţional.
Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a sat asigurări că locuitorii Cubei îşi vor aminti cu „gratitudine” de Jimmy Carter pentru eforturile sale în favoarea „îmbunătăţirii relaţiilor” dintre cele două ţări şi de „declaraţia sa în favoarea eliberării” a cinci agenţi cubanezi arestaţi în 1998 şi condamnaţi pentru spionaj în SUA.
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat activitatea fundaţiei lui Jimmy Carter, care „a permis salvarea a numeroase vieţi şi apropierea de eliminarea a numeroase boli tropicale neglijate”.