Extern

Zelenski: Trump riscă să fie un „președinte ratat” dacă impune Ucrainei un acord de pace defavorabil

post-img
Volodimir Zelenski

Donald Trump riscă să fie un „președinte ratat” dacă câștigă alegerile din noiembrie și impune Ucrainei un acord de pace defavorabil, a spus Volodimir Zelenski. Un astfel de scenariu ar însemna sfârșitul de „jucător” global al Statelor Unite ale Americii, a adăugat președintele ucrainean într-un interviu acordat în exclusivitate publicației The Guardian.

ZFR

Zelenski a spus că „nu are încă o strategie” în cazul în care Trump s-ar întoarce la Casa Albă și că fostul premier britanic Boris Johnson l-a abordat pe liderul american în numele său.

Dacă Trump îl învinge pe Joe Biden, probabil el va întrerupe sprijinul militar al SUA pentru Ucraina. Anul trecut, Trump s-a lăudat că ar putea pune capăt războiului în „24 de ore”.

Asistenții lui Trump au schițat anterior un posibil plan care ar presupune acordarea regiunilor de est ale Ucrainei Rusiei, inclusiv Crimeea. Dar Zelenski a spus clar că „ucrainenii nu ar accepta asta”. Ei nu ar accepta nici „ultimatumul” rusesc care impune Ucrainei să renunțe la integrarea în Uniunea Europeană și aderarea la NATO, a spus el.

Zelenski a recunoscut că un Trump reales ar putea, dacă ar vrea cu adevărat, să impună Ucrainei o înfrângere militară zdrobitoare. El ar putea întrerupe „sprijinul, armele și banii” și chiar „încheia înțelegeri” cu partenerii Kievului, astfel încât aceștia să oprească livrările de arme vitale.

Ucraina, cu mâinile goale, fără arme, nu va putea lupta cu o armată [rusă] de milioane”, a spus Zelenski pentru The Guardian.

ZFR

Vorbind în interiorul sediului său prezidențial, el a spus că crede că acest scenariu este puțin probabil. Dar el a spus că dacă s-ar întâmpla, vor exista consecințe grave pentru poziția SUA în lume, precum și pentru Trump personal. „Vrea să devină un președinte ratat? Înțelegi ce se poate întâmpla?” a spus Zelenski.

El a prezis că Vladimir Putin va încălca orice înțelegere intermediată de Trump. „O încetare a focului este o capcană”, a spus el. După o pauză, Putin va „merge mai departe”, umilindu-l pe Trump și făcându-l să pară „foarte slab” în ochii lumii, a spus el.

Zelenski a continuat: „Nu este vorba despre el [Trump], ca persoană, ci despre instituțiile Statelor Unite. Vor deveni foarte slabe. SUA nu vor mai fi liderul lumii. Da, vot fi puternice, în primul rând, în ceea ce privește economia internă pentru că au o economie puternică fără îndoială. Dar în ceea ce privește influența internațională, vor fi egale cu zero.”

Dându-și seama că Washingtonul nu mai este „un jucător”, alte țări cu lideri în mare parte autoritari, vor „veni în arenă” și vor emula „abordarea agresivă” a lui Putin, a sugerat Zelenski.

Și acest lucru s-ar termina în cele din urmă cu un dezastru global: „Începutul despre ceea ce toată lumea se teme să vorbească. Aceasta este realitatea. Și acesta este cu adevărat al treilea război mondial.

Întrebat dacă Johnson a vorbit cu Trump în numele Ucrainei, Zelenski a spus: „Cred că a încercat și cred că a vorbit cu el. Cred că da, din câte știu eu.

El a adăugat: „Îmi pare rău că îl folosesc pe Boris ca instrument”.

Inițiativa a venit în timp ce Kievul a făcut lobby pe lângă republicanii pro-Trump în Congres și a încercat să-i convingă să renunțe la opoziția față de acordarea unui ajutor amplu Ucrainei. Ajutorul militar în valoare de 61 de miliarde de dolari a fost aprobat în aprilie, după o întârziere de șase luni.

Zelenski și-a făcut comentariile cu o zi înainte ca un juriu din New York să-l condamne joi pe Trump pentru toate cele 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale. Verdictul din procesul “pentru bani liniștiți”bani contra tăcere” l-a transformat pe Trump în primul fost președinte găsit vinovat de infracțiuni criminale din aproape 250 de ani de istorie a SUA.

În 2019, în calitate de președinte, Trump l-a sunat pe Zelenski și i-a cerut să-l investigheze pe rivalul său electoral, Biden, și pe fiul lui Hunter. Dacă Zelenski nu reușește să găsească aspecte compromițătoare în privința Hunter Biden, asistența SUA pentru securitatea Ucrainei ar fi fost suspendată, a sugerat Trump, potrivit unor dezvăluiri. Scandalul a dus la prima demitere a lui Trump.

Zelenski a spus că l-a invitat pe Trump să viziteze Ucraina. „Vreau să vorbesc cu el deschis. Vreau să vină și să vadă singur războiul. Și apoi să vorbesc cu el. Cred că ar avea nevoie de el pentru a înțelege mai bine situația”, a spus el.

Zelenski a spus că a înțeles că Trump „îl cunoaște” pe Putin, pe baza „declarațiilor” proprii ale fostului președinte. Cei doi s-au întâlnit la summit-uri diplomatice. Trump l-a numit anterior pe liderul Rusiei „un geniu” și a descris invazia sa pe scară largă a Ucrainei din 2022 drept „destul de priceput”.

Comunicarea cu Putin nu este același lucru cu cunoașterea lui, a spus Zelenski, adăugând că pentru a-l înțelege mai bine, Trump ar trebui să „vadă rezultatele a ceea ce a adus în Ucraina”, o referire la distrugerea orașelor și a orașelor, uciderea civililor și bombardamentele cu rachete rusești.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter