Politic

Alexandru Flenchea: În toată istoria conflictului transnistrean, nu am avut așa moment oportun cum este acum pentru a rezolva acest conflict

post-img
Punctul pe AZi

În toată istoria conflictului transnistrean, nu a existat așa moment oportun cum este acum pentru a rezolva conflictul transnistrean, e de părere fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, care susține că, paradoxal, războiul din Ucraina a creat foarte multe oportunități, pe care Republica Moldova nu ar trebui să le rateze.

"Situația în care ne-am pomenit noi, din cauza acestui război, este unicală. Trecem printr-o criză majoră care, cât de banal nu ar suna, ne-a creat foarte multe oportunități, o parte din ele au fost ratate anul trecut, dar în continuare, de la instrumente internaționale, care sunt la dispoziția noastră și până la pârghii de ordin economic și social, dar și instituțional chiar, așa oportunități noi nu am avut niciodată în toată istoria acestui conflict, nu am avut așa moment oportun cum este acum pentru a rezolva acest conflict",  a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, fostul vicepremier susține că în ultimul timp, Chișinăul și Tiraspolul au demonstrat că pot deja discuta și mai mult decât atât, pot încheia acorduri și fără mediatori, referindu-se la negocierile în formatul 5+2, care sunt puse pe pauză din cauza agresiunii ruse în Ucraina

"Formatul pe care azi îl cunoaștem, 5+2, a fost creat în februarie 2002, după ce Vladimir Voronin, președintele de atunci, a spus: "nu mă mai întâlnesc cu banditul acesta", referindu-se la Smirnov, liderul transnistrean de atunci. Și nu au mai avut loc discuții directe între Chișinău și Tiraspol și de aceasta a fost creată conferința aceasta permanentă pentru că părțile nu-și vorbeau una alteia și atunci a fost nevoie de o platformă de sprijin. Acum vedem că fără un 5+2 viabil, Chișinăul și Tiraspolul se întâlnesc pe platforma Varnița, discută probleme de actualitate și încheie acorduri, mai mult sau mai puțin inspirate, cu mai multe sau mai puține semne de întrebare. Chișinăul și Tiraspolul au demonstrat că își pot vorbi și fără mediatori. În această situație, orice fel de discuții, despre care ar trebui să fie în formatul discuțiilor este nu doar contra productivă, dar și nocivă. De ce? Dacă Chișinăul și Tiraspolul pot deja discuta și mai mult decât atât, pot încheia acorduri. Orice fel de decizii care vizează această regiune, în special care vizează economia acestei regiuni, dar și decizii legate de probleme ale încălcării drepturilor omului vor fi mereu decizii proaste atât timp cât acest conflict rămâne nerezolvat. De fiecare dată vor fi jumătăți de măsură, de fiecare dată vor fi compromisuri grele care va trebui să le facem și această realitate nu va fi schimbată, atât timp cât țara rămâne ruptă în două pentru că în momentul în care țara va fi reintegrată, în momentul în care legea R. Moldova va lucra pe malul stâng exact așa cum lucrează pe malul drept, în momentul în care economia de piața și regulile economiei de piață vor lucra pe bune pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv în sfera energetică, astfel de subiecte problematice, înțelegeri mai puțin transparente vor dispărea de la sine, totul va fi legal, clar și transparent", precizează Alexandru Flenchea.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter