Economic

Iulian Chifu: „România are capacitatea să sprijine încălzirea cu gaz în Republica Moldova”

post-img
Consilierul de stat al prim-ministrului României, Iulian Chifu
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Consilierul de stat al prim-ministrului României, Iulian Chifu, susține că în momentul de față România are capacitatea să sprijine încălzirea cu gaz în R. Moldova. Chifu a mai spus că în R. Moldova prețul la gaz a fost ținut politic la niște niveluri care nu au nimic de a face cu piața. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„România are înmagazinat la 87 la sută. În momentul de față România are capacitatea să sprijine încălzirea cu gaz în R. Moldova, dar nu uitați că securitatea energetică înseamnă două lucruri. Unul să ai substanță energetică că e vorba de gaz, că e vorba de energie electrică, că e vorba de păcură, de lemne de foc că până la urmă trebuie să variezi și să acoperi toate posibilitățile. Și cea de-a două este să ai la un preț pe care ți-l porți permite. În momentul de față Republica Moldova nu-și permite prețul pieței la niciunul dintre aceste produse. În România statul român vine și ajută consumatorii casnici care consumă sub 250-55 megawatt-lună, plătind 70 la sută din preț care este subvenție dată de stat. Sigur, fiind producător de gaz, având 80 la sută din gaz propriu, tu și încasezi acei bani și atunci ai cum să creezi acest mecanism,” a declarat consilierul de stat al prim-ministrului României.

Totodată, consilierul de stat al prim-ministrului României a spus că economia tot la fel se construiește pe ce vine, iar Cuciurganul produce energie electrică la un randament absolut penibil pe un gaz pe care nu-l plătește sau care îi pus pe seama R. Moldova.

„Acest lucru face ca lucrurile să fie mai dificile. Trebuie spus foarte clar prețul la gaz în R. Moldova a crescut de vreo șapte ori, cum arată lucrurile acestea uitați-vă în Transnistria, în regiunea separatistă. Acolo ca să ajungi la prețul pieței, practic prețul gazului ar trebui să crească de patruzeci și ceva de ori. Asta înseamnă când un produs este vândut cu criterii politice, cu condiționări politice pentru că astea se plătesc toate, nu e cineva care dă gratis nimic,” mai spune consilierul de stat al prim-ministrului României.

Cu toate acestea, Iulian Chifu susține că abia aici ne putem da seama ce a însemnat prețul politic plătit de R. Moldova treizeci și ceva de ani Rusiei.

„Acesta a fost diferența de șase ori, care le plătește în plus astăzi costul politic pe care l-ai plătit întotdeauna, în fiecare zi, Federației Ruse, și atunci va trebui să se rupă la un moment dat acest cerc vicios. E dificil pentru cetățeni, e dificil pentru orice guvernare. Apropo, poate lumea se gândească de două ori când vorbește despre actuala guvernare, cine era să treacă R. Moldova prin suma asta de crize, că tot această realitate trebuie administrată. Și, dacă nu ai un Guvern pro-european astăzi nici aceste multiple sprijine, sprijine la buget, sprijin pentru plata gazului, proiecte de 100 de milioane, alte categorii de sprijin alea nu vine,” a mai adăugat Chifu.

Ieri, premierul Nicolae Ciucă a spus că România poate să dea Republicii Moldova cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, precizând că statul moldovean a cerut României să primească gaz natural.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 4 octombrie o puteți vedea în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter