Social

Lucrări de reabilitare și modernizare la Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat" din Soroca

Lucrări de reabilitare și modernizare la Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat" din Soroca

Se fac ample lucrări de reabilitare și modernizare la Muzeul de Istorie și Etnografie "Nicolae Bulat" din Soroca. Investiţia de peste 8 milioane de lei face parte dintr-un proiect de dezvoltare regională al cărui scop este îmbunătățirea aspectului și activităţii instituției muzeale.

Muzeul de Istorie și Etnografie "Nicolae Bulat" din Soroca este in șantier din iulie 2022. A fost reparat acoperișul, au fost vopsiți pereții interiori și s-au schimbat unele geamuri ale clădirii istorice. Au fost instalate și 50 de vitrine pentru exponate iar acum se construiește o galerie expozițională.

VICTOR BOTNARU director, Muzeul de Istorie și Etnografie "Nicolae Bulat": „Vitrinele sunt un lucru indispensabil pentru bună funcționare a oricărui muzeu. Noi le-am făcut după imaginația noastră și reieșind din capacitățile fondurilor pe care le posedam pe moment, or noi avem 32 mii de exponate, o bună parte sunt obiecte foarte valoroase”.

Lucrările fac parte din al doilea proiect de modernizare a unor edificii muzeale din nordul Republicii Moldova finanțat din bugetul de stat.

SERGHEI CHIRIAC arhitect: „Păstrarea maximă a lucrurilor autentice, curățarea de lucruri străine și consolidarea ca să nu se distrugă mai departe. Promovarea, povestea mult face: cine a locuit, câți ani, cât de veche este clădirea ca complex, ca tandem”.

MIHAI IAZINSCHI şef de şantier: „Termenul de execuţie este de 18 septembrie. Depunem efortul maximal pentru încadrarea în termenii prevăzuți. Sunt puse accente pe păstrarea autenticității obiectului, păstrarea acelor elemente care ne arata istoria care a fost”.

Proiectul "Valorificarea patrimoniului istorico-cultural al Regiunii de Dezvoltare Nord prin reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Soroca" este finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Valoarea proiectului este de 8,6 milioane de lei, între care 10 la sută reprezintă contribuția Consiliului Raional Soroca.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter