Extern

The Guardian: Statele Unite au reluat tacit deportarea rușilor solicitanți de azil, după ce au reușit să fugă de mobilizarea lui Putin

post-img
Statele Unite au reluat tacit deportarea rușilor solicitanți de azil

Statele Unite, fără să anunțe acest lucru, au reluat deportarea cetățenilor ruși în țara lor natală, susține ziarul The Guardian, după ce a discutat cu avocații rușilor care au cerut azil în Statele Unite, potrivit BBC.

O astfel de deportare a fost suspendată după începerea războiului din Ucraina.

Publicația relatează că, spre surprinderea avocaților care apără drepturile migranților, un tânăr care a fugit în Statele Unite de mobilizarea lui Putin a fost deportat în mod neașteptat zilele trecute în Rusia.

Publicația a fost informată de o avocată din Texas, Jennifer Scarborough, care a reprezentat în instanță interesele rusului deportat. Conform acesteia, autoritățile americane de imigrație au considerat că amenințarea de a fi trimis pe front nu constituie un temei pentru acordarea azilului.

Printre clienții ei se numără patru ruși care au fugit de la mobilizare, iar acum și ei se tem de deportare. Toți au ajuns în SUA prin Mexic și au solicitat azil.

Acasă, ei ar putea fi trimiși pe front și urmăriți penal, spune avocata. Ziarul nu îi numește pe acești ruși pentru siguranța lor.

Odată cu începutul invaziei rusești în Ucraina, administrația Joe Biden a decis să suspende deportările către Rusia, Ucraina și alte șapte țări: Belarus, Georgia, Ungaria, Moldova, Polonia, Slovacia, România și Ungaria.

Nu se știe când anume a fost reluată deportarea în Rusia și dacă o astfel de decizie a fost luată efectiv de autorități. Casa Albă nu a răspuns la solicitarea ziarului cu privire la acest subiect.

„U.S. Immigration and Customs Enforcement (Ice) își menține angajamentul de a asigura o aplicare umană, eficientă și profesionistă a legii imigrației. Ice facilitează deplasarea și îndepărtarea cetățenilor care nu au cetățenie cu ajutorul companiilor aeriene comerciale și al zborurilor charter, după cum este necesar”, a declarat săptămâna aceasta un purtător de cuvânt al Ice.

„Ice efectuează expulzări către alte țări, inclusiv Rusia, în conformitate cu normele acestor țări”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Immigration and Customs Enforcement.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter