Cultură

Aurelian Dănilă, primul ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti, a lansat o carte în care povesteşte despre începutul diplomaţiei basarabene

Iuliana Tudor

Aurelian Dănilă, primul ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti, a lansat o carte inedită în care povesteşte despre începutul diplomaţiei basarabene. ,,Retrospectiva Diplomaţiei" reflectă primii paşi din cariera sa, dar şi succesele care au propulsat Republica Moldova în plan international.

La lansarea cărții la Academia de Ştiinţe a Moldovei au venit diplomați dar și cititori interesați de istoria recentă a republicii Moldova.

În cartea sa, Aurelian Dănilă a scris despre problemele și succesele din cariera de diplomat. Multe momente ar putea inspira diplomaţia de astăzi.

AURELIAN DĂNILĂ, membru, Academia Europeană de Ştiinţe şi Arte: „Primii paşi au fost foarte interesanţi, foarte anevoioşi. Am descris totul în cartea mea şi cred că va servi ca o istorie a începutului diplomaţiei noastre, cu toate dificultăţile, bucuriile şi neajunsurile erau pe atunci”.

Anii de diplomaţie au fost plini de momente inedite iar autorul se gândeşte să scrie o a doua ediţie.

AURELIAN DĂNILĂ, membru, Academia Europeană de Ştiinţe şi Arte: „Alte volume le-am scris mult mai greu, deşi erau de specialitatea mea, în domeniul artei. Această carte am scris-o dintr-o răsuflare. Mi-a venit într-o zi gândul: ia să fac o trecere în revistă a cea ce s-a întâmplat în viaţa mea pe când eram în diplomaţie”:

ION TIGHINEANU, preşedinte, Academia de Ştiinţe a Moldovei: „Fiind ambasador, a găsit timp şi desigur cu mare pasiune a căutat prin arhive şi ne-a adus informaţii pe care noi nu am fi avut posibilitatea să le cunoaştem. Este de ajuns să facem referinţă la Maria Cebotari”.

PETRU LUCINSCHI, fost preşedinte al Republicii Moldova: „A căutat nişte variante cum să activeze mai departe, de la ambasador, la ataşări pe cultură, nu a făcut tragedie. Ca să recunoşti nişte realităţi, trebuie să ai caracter, trebuie să ai educaţie”.

Aurelian Dănilă a lucrat și în mass-media și în cercetare. În cariera de diplomat, el a fost ambasador în România, Austria, Germania și prin cumul, în Danemarca şi Suedia. Aurelian Dănilă este autor şi al mai multor monografii în domeniul teatrului muzical.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter