Social

Ziua Naţională a României, marcată la Bălți

Ziua Naţională a României, marcată la Bălți

Seară de gală la Bălţi, prilejuită de Ziua Naţională a României şi împlinirea a 105 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor. Personalităţi marcante din mai multe domenii au luat parte la evenimentul organizat de Consulatul General al României în localitate.

1 decembrie este ziua în care sărbătorim curajul românilor de acum 105 ani, când s-a realizat visul unei întregi națiuni.

PETRIȘOR DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți: „Unirea de la 1918 rămâne poate cea mai sublimă din istorie a cărei învățăminte trebuie recunoscută şi dusă mai departe. Această lecţie obligă generația actuală la responsabilitate, curaj, demnitate şi dăruire deoarece este o faptă istorică a unei întregi națiuni.”

Participanţii la eveniment au mulţumit, încă o dată, României pentru sprijinul continuu oferit Republica Moldova. La recepţie au fost prezenţi şi oaspeţi de peste Prut, care au ales să sărbătorească Ziua Naţională a României în Basarabia.

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la acest eveniment care are o relevanța importantă pentru noi românii de pretutindeni. Doresc României multă bunăstare, liniște, prosperitate şi pace.”

„S-au adunat toţi oamenii care gândesc şi simt românește, lumea care conștientizează valoarea şi impactul unității neamului românesc, s-au adunat acei oameni care promovează şi respectă valorile naţionale.”

„România este un partener, si cum se spune la noi în popor, un frate care se implică atunci când ne este bine, şi când ne este rău. Am avut susținerea partenerilor din România pe diferite nivele, consilii județene, ambasada, administrația de nivelul 1, primării, domeniul cultural, susţinerea agricultorilor.”

Acum 105 ani, la Alba Iulia se desăvârșea visul de secole al românilor. Pe 1 decembrie 1918, Marea Unire a dat naştere României Mari. Acest reper a devenit, peste ani, Ziua Naţională a poporului român.

„Este o zi în care trebuie să ne amintim de oamenii care şi-au jertfit viaţa ca noi astăzi să spunem: La mulţi ani, România, la mulţi ani tuturor românilor.”

NICOLAE JELESCU actor, director artistic, Teatrul Poetic "Alexei Mateevici": „Sunt mândru că sunt româţn. M-am năsut pe pământ românesc in Ucraina. Cel mai frumos lucru care aş putea să-l spun astpăzi este o strofă de-a lui Mihai Eminescu. Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Țara mea de glorii, țara mea de dor, Brațele nervoase, arma de tărie, La trecutu-ți mare, mare viitor! La mulţi ani, România. La mulţi ani, în România Mare.”

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter