Cultură

Moscova continuă să finanţeze evenimente de propagandă sovietică şi de război în localităţi din R. Moldova. La Bălţi, a fost organizat un eveniment cu melodii ruseşti și s-a purtat uniforme militare sovietice

Propaganda
Sursa video: TVR MOLDOVA

Moscova continuă să finanţeze evenimente de propagandă sovietică şi război în diferite localităţi din Republica Moldova. Straniu e că autorităţile de la Chişinău nu au auzit despre ele. La începutul lunii decembrie, de exemplu, la Bălţi, a fost organizat un concert de cântece ruseşti, la care au participat zeci de copii şi maturi. Au fost promovate mesaje de propagandă sovietică, iar majoritatea a purtat uniforme militare din timpurile deja apuse.

Concertul de cântece de popagandă sovietică a avut loc în 3 decembrie, la Palatul culturii din Bălţi. În descrierea evenimentului, de pe pagina de facebook a "Casei Ruse din Chişinău", se spune că acţiunile sunt dedicate "Zilei ostaşului necunoscut", o sărbătoare cunoscută în Federaţia Rusă, când sunt comemoraţi soldaţii ruşi căzuţi pe câmpul de luptă. Au fost interpretate cântece sovietice, iar participanţii au promovat mesaje propaganistice. Evenimentul a fost sponsorizat de Ambasada Rusiei în Republica Moldova și Administrația Moscovei. Reprezentanţii Ministerului Culturii de la Chişinău spun că aud prima dată de la noi despre concertul de la Bălţi, chiar dacă de atunci au trecut două săptămâni.

ANDREI CHISTOL, secretar de stat, Ministerul Culturii: "Personal nu cunosc despre aceste eveniment, trebuie să vedem în baza la care acte se organizează. care este scopul şi care este gama activităţilor."

Se pare însă că evenimentul de la Bălţi nu e de departe singurul în care se încearcă promovarea aşa-zisele valori sovietice. Coincidenţă sau nu, tot la începutul lunii decembrie, în cinci şcoli şi licee din Republica Moldova au avut loc expoziţii cu tematică militară sovietică. Au fost expuse obiecte, muniții și echipamente sovietice, iar unul dintre organizatori le-a vorbit copiilor despre cel de-al doilea război mondial. În data de 7 decembrie, un eveniment similar a avut loc şi la biblioteca din satul Brătușeni, raionul Edineț. Două zile mai târziu, la gimnaziul din Egorovca, Făleşti, iar ieri în satul Stoianovca, raionul Cantemir. La aşa zisa lecţie de istorie au participat zeci de copii şi chiar cadre didactice. Directorul gimnaziului din Egorovca, Nadejda Spirina, susţine că evenimentul a fost doar unul informativ şi nimic mai mult.

NADEJDA SPIRINA, director, gimnaziul Egorovca: "Nu este nicio propagandă. Oamenii fac săpături arhiologice, şi el (n.r. organizatorul) a povestit despre descoperirile pe care le-a făcut pe teritoriul Republicii Moldova. Este mai mult despre veteranii basarabeni."

Acţiunea este organizată de preşedintele unei organizaţii care promovează istoria şi patriotismul rus în Republica Moldova, Alexei Petrovici.

ALEXEI PETROVICI, preşedintele organizaţiei: "Expoziţia "Stalingradul nemuritor", este un proiect educaţional amplu, dedicat aniversării a 80 de ani de la evenimentele celui de-Al Doilea Război Mondial. 80 de ani de la lupta pentru Stalingrad (n.r. Sankt-Petersburg). Noi facem aceste expoziţii ca toţi să înţeleagă că toţi, ruşii, germanii, românii care au fost implicaţi în lupte, au avut mari pierderi. Şi că războiul este un lucru dezastruos."

Şirul de evenimente a început în data de 19 octombrie şi se va încheia în februarie 2023. Astfel de manifestări vor fi organizate în alte 15 instituţii de învăţământ din Republica Moldova.

Am încercat să aflăm opinia Ministerului Educaţiei, dar ni s-a spus că se responsabilii se vor documenta şi vor veni mâine cu un comentariu.

Şi reprezentanţii Ministerului de Externe ne-au declarat că au nevoie de mai mult timp pentru a se informa. Amintim că, în perioada stării de urgenţă, propaganda războiului este interzisă prin lege în Republica Moldova, iar de respectarea acestei norme se ocupă Serviciul de Informaţii şi Securitatea. Ofiţerul de presă al instituţiei, Daniela Mânzat, nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacţie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter