Extern

LIVE - TEXT. VIDEO. Cabinetul de securitate al Israelului a declarat stare de război. MAEIE: Ambasada R. Moldova în Israel funcționează în regim de alertă

post-img
Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineață împotriva Israelului

Sirenele răsună în Israel de la începutul zilei de sâmbătă, câteva mii de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza. Tensiunea este în creștere după atacul surpriză lansat de Hamas. Israelul este în stare de război și a declanşat o amplă operațiune aeriană în Fâşia Gaza. Premierul isarelian a anunțat că urmează un război lung și dificil împotriva Hamas, care a luat mulţi prizonieri. De la începutul luptelor, peste 600 de israelieni au fost ucişi, iar numărul răniţilor depăşeşte 2.000, potrivit celor mai recente date. Şi oficialii palestinieni au făcut bilanţul victimelor: peste 300 de morţi şi aproape două mii de răniţi.

UPDATE: Statele Unite au început să livreze muniţie suplimentară Israelului, a anunţat duminică şeful Pentagonului, Lloyd Austin, adăugând că armata americană îşi consolidează poziţia militară în Orientul Mijlociu, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. Primul pachet de ajutor militar "va începe să plece astăzi şi va sosi în zilele următoare", a precizat secretarul american al Apărării. Potrivit lui Austin, Statele Unite vor muta un grup de atac de portavioane mai aproape de Israel, care include portavionul Ford şi navele care îl susţin. Pentagonul va trimite, de asemenea, avioane de luptă suplimentare în regiune.

Conform unui comunicat de presă emis de Casa Albă, preşedintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că ajutorul militar american "este acum pe drum" spre Israel şi că se aşteaptă mai mult "în zilele următoare".


UPDATE: Un număr de 115 cetăţeni români au fost repatriaţi din Israel prin intermediul unui zbor operat de o companie privată, informează, duminică seară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).


UPDATE: Israelienii își caută rudele dispărute. Unii au obținut înregistrări de pe rețelele de mesagerie cu cei răpiți de teroriști. Probe ADN pentru a facilita identificarea, relatează stiri.tvr.ro.


UPDATE: Zeci de comunități situate lângă gardul de securitate din Gaza sunt evacuate, a transmis armata israeliană. Civilii din zonă sunt evacuați din cauza atacurilor grupării Hamas și în așteptarea unei noi faze a ripostei israeliene în Fâșia Gaza, relatează stiri.tvr.ro.


UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a vorbit duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a exprima sprijinul Ucrainei pentru Israel în faţa atacului lansat cu o zi în urmă de gruparea palestiniană Hamas, informează AFP, potrivit Agerpres.


UPDATE: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut duminică Israelului şi mişcării armate palestiniene Hamas să "sprijine pacea" şi să cruţe civilii, în timp ce războiul se dezlănţuie în Fâşia Gaza şi în jurul ei, relatează AFP, potrivit Agerpres.



UPDATE: Cabinetul de securitate al Israelului a declarat "stare de război" în urma atacurilor organizaţiei extremiste palestiniene Hamas. Actul permite "paşi militari de anvergură", după cum a anunţat biroul premierului Benjamin Netanyahu, potrivit Agerpres.


UPDATE: Papa Francisc a cerut duminică încetarea atacurilor şi violenţelor în Israel şi Gaza, spunând că terorismul şi războiul nu vor rezolva nicio problemă, ci doar vor aduce suferinţă şi moarte oamenilor nevinovaţi, relatează Reuters şi AFP.


UPDATE: Un membru de rang înalt al organizaţiei Hamas a fost ucis în atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza, ca răspuns la ofensiva lansată sâmbătă de militanţii palestinieni asupra statului evreu, relatează DPA, potrivit Agerpres. Cadavrul liderului Hamas Ayman Younis a fost recuperat de sub dărâmături duminică, după bombardarea casei sale din tabăra de refugiaţi Nuseirat din centrul Fâşiei Gaza, a confirmat agenţia de protecţie civilă.


UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe de la București(MAE) a precizat că, în coordonare cu Ambasada României la Tel Aviv şi Ambasada României la Amman, gestionează situaţia unui grup de 92 de cetăţeni români ajunşi pe teritoriul Iordaniei din Israel, care au solicitat sprijin pentru repatriere în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Israel şi Fâşia Gaza, relatează Agerpres.


Cetăţenii români se pot adresa Ambasadei României la Amman şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail amman@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Amman: +962 796 017 203.



UPDATE: Ministerul Turismului din Israel afirmă că în această ţară se află în prezent aproape 130.000 de turişti străini şi că niciunul dintre aceştia nu a fost rănit în urma atacurilor, potrivit news.ro.


UPDATE: Cum arată situaţia în spitalele din Israel, după atacul Hamas, a relatat, la TVR Info, dr. Herman Tzvika Berkovits, medicul oficial al premierului israelian. „Din păcate, spitalele sunt pline de răniți, aproximativ 1.900 de răniți, se apropie deja de 2000 de răniți, aproximativ 350 răniți sunt într-o formă foarte gravă”, a declarat, la TVR Info, dr. Herman Tzvika Berkovits, medicul oficial al premierului israelian Benjamin Netanyahu.



UPDATE: Soldaţii israelieni au misiunea de a evacua în termen de 24 de ore toţi locuitorii din zonele israeliene din jurul Fâşiei Gaza, unde "lupte eroice sunt în desfăşurare pentru eliberarea ostaticilor", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, citat de France Presse, relatează Agerpres.


UPDATE: Israelul opreşte livrările către Gaza, se confruntă cu un război 'lung şi dificil', notează Agerpres.


UPDATE: Ministerul Sănătăţii al României este gata să ofere sprijinul medical de care este nevoie pentru Israel, a transmis ministrul Alexandru Rafila, relatează Agerpres. „Tragedia care se întâmplă în aceste zile în Israel m-a tulburat profund. Sunt alături de victimele nevinovate şi de familiile lor, ca om, ca medic şi ca ministru al Sănătăţii. Suntem gata să oferim întregul sprijin medical de care este nevoie şi am comunicat acest lucru domnului Azar Reuven, ambasadorul statului Israel în România", a scris Rafila pe Facebook. El consideră că problemele politice se pot rezolva doar prin dialog, iar folosirea "terorii" împotriva populaţiei civile este "inacceptabilă".


UPDATE: 100 de civili și soldați israelieni ar fi fost răpiți, potrivit Ambasadei Israelului din SUA. Într-o postare pe Twitter, Ambasada Israelului adaugă o nouă cifră la cele care formează tabloul războiului din Fâșia Gaza: cea de 100, alăturată persoanelor care au fost răpite.


UPDATE: Zeci de familii au început să-și părăsească casele și să se adăpostească în adăposturi ale ONU, relatează BBC News. Locuitorii din Gaza descriu atacurile aeriene drept „continue” și „masive”. Ostaticii care au fost ținuți în orașul Ofakim din sud au fost salvați. Premierul Benjamin Netanyahu le-a spus israelienilor că intră într-un „război lung și dificil”. Artileria israeliană a lovit sudul Libanului duminică, ca răspuns la un tir provenit din această zonă.

UPDATE: Poarta Brandenburg, simbol al Germaniei reunificate, a fost iluminată sâmbătă seara în culorile drapelului israelian, în "solidaritate" după atacurile Hamas, a afirmat cancelarul federal, Olaf Scholz, notează AFP.

UPDATE: Armata israeliană a anunţat că evacuează aşezări israeliene din zona de frontieră cu Gaza, pe fondul războiului cu organizaţia extremistă palestiniană Hamas, informează duminică agenţia DPA. Mii de oameni urmează să fie duşi în alte locuri din Israel, a precizat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Richard Hecht. Armata a declarat drept zonă restricţionată zona din jurul fâşiei de coastă. Încă opt puncte au rămas în sudul Israelului unde armata căuta posibili atacatori, a spus Hecht. Gardul cu Fâşia Gaza a fost spart în 29 de puncte, toate acestea fiind acum sub control. Potenţialii noi atacatori sunt atacaţi din aer în aceste puncte, potrivit lui Hecht.

UPDATE: Sâmbătă noaptea, 346 cetățeni români și străini au fost repatriați din Israel, în urma intervenției Ministerului Afacerilor Externe. Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi, relatează stiri.tvr.ro.


UPDATE: Preşedintele Joe Biden a declarat sâmbătă, într-un discurs foarte scurt şi solemn la Casa Albă, că sprijinul Statelor Unite pentru Israel este "gravat în marmură şi de neclintit", scrie AFP, citată de Agerpres.ro.


UPDATE 20:58 Ministrul israelian al energiei și infrastructurii, Israel Katz, a anunțat că Israelul va opri alimentarea cu energie electrică a Fâșiei Gaza, scrie BBC. „Am semnat un ordin prin care cerem companiei electrice din Israel să oprească furnizarea de energie electrică în Gaza”, a spus Katz.

Palestine Tower din Gaza, pus la pământ de Armata israeliană. Riposta Hamas

UPDATE 20:55 Hamas a reacționat spunând că a tras 150 de rachete ca răspuns la atacul aerian israelian asupra Palestine Tower, clădirea de 11 etaje din centrul orașului Gaza, conform BBC.

UPDATE 20:54 O jurnalistă a televiziunii Al Jazeera transmitea în direct în momentul în care Palestine Tower, o clădire de 11 etaje din Fâșia Gaza și care ar fi fost folosită de Hamas pentru depozitarea armelor și planificarea operațiunilor, a fost lovită de forțele aeriene israeliene.

Youmna El Sayed de la Al Jazeera transmitea în direct din Gaza când o rachetă israeliană a lovit Palestine Tower, în spatele ei.

UPDATE 20:30 Cel puțin 150 de persoane au fost ucise în Israel

Potrivit presei israeliene, care citează oficiali locali, bilanțul victimelor atacului Hamas asupra Israel se ridică la cel puțin 150 de morți și cel puțin 1.000 de răniți, notează BBC.

UPDATE 20:18 Sirene și explozii puternice în Tel Aviv

Sirene și zeci de bubuituri puternice se aud în Tel Aviv la această oră, după cum relatează jurnaliștii CNN aflați la fața locului. Nu este clar dacă aceste explozii sunt interceptări ale sistemelor antiaeriene ale Israelului sau sunetul rachetelor lansate de militanții islamiști asupra țării.

UPDATE 19:51Hamas a reacționat după ce purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene a spus că „soldați și civili” israelieni au fost răpiți de militanții palestinieni și că există situații de luări de ostatici în kibbutz-uri Ofakim și Be'eri, unde au fost implicate forțele speciale, scrie BBC. Hamas spune că isrelienii luați ostatici au fost duși în „locuri sigure și în tuneluri”, fără a oferi detalii.

UPDATE 19:39 Zeci de zboruri internaționale către Tel Aviv, programate pentru sâmbătă și duminică, au fost anulate, scrie AFP.

Cel puțin 100 de morți în Israel după atacul grupării Hamas

UPDATE 19:23 Ministerul israelian al Sănătății a transmis date actualizate cu privire la victimele atacului Hamas - numărul morților a ajuns la aproximativ 100, iar numărul de persoane transportate la spital este de 985, scrie BBC.

UPDATE 19:18 VIDEO Filmul zilei în care Israelul a fost atacat de Hamas

Biden, după ce a vorbit cu Netanyahu: Israelul are dreptul să se apere

UPDATE 19:02 Israelul spune că va folosi „mijloace terestre grele” împotriva militanților Hamas

„Obiectivele noastre sunt ca toți teroriștii să fie uciși, ca toate comunitățile să fie eliberate de teroriști”, spune IDF într-un mesaj. Armata avertizează totodată persoanele care locuiesc în Israel în apropierea Fâșiei Gaza să rămână la adăpost până atunci.

Comunicatul IDF menționează apoi că efectuează lovituri aeriene în Gaza și va continua ulterior cu „mijloace terestre grele”.

UPDATE 18:45 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacul Hamas și a îndemnat la „depunerea tuturor eforturilor diplomatice pentru a evita o conflagrație mai amplă”.

„Secretarul general este profund îngrijorat pentru populația civilă și îndeamnă la maximă reținere”, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-un comunicat.

„Civilii trebuie să fie respectați și protejați în conformitate cu dreptul umanitar internațional în orice moment”, a adăugat acesta.

UPDATE 18:39 Forțele de apărare israeliene precizează într-un comunicat că trupele sale duc lupte „în 22 de locații”. „Nu există comunitate din sudul Israelului unde să nu avem forțe ce apărare”, a transmis IDF în comunicat, potrivit BBC.

UPDATE 18:33 Președintele american Joe Biden spune că i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu - cu care a vorbit la telefon - că SUA sunt gata să ofere „toate mijloacele adecvate de sprijin” după ce gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat un atac asupra Israelului, scrie BBC.

„I-am spus în mod clar prim-ministrului Netanyahu că suntem pregătiți să oferim toate mijloacele adecvate de sprijin guvernului și poporului Israel. Israelul are dreptul să se apere și să își apere poporul”, a spus Biden.

UPDATE 18:28 Serviciile israeliene de Urgență estimează că aproximativ 70 de persoane au fost ucise în Israel, iar alte sute de oameni au fost grav răniți, în urma atacului lansat de militanții din Gaza, conform CNN.

UPDATE 18:19 Brazilia, țara care deține în prezent președinția Consiliului de Securitate al ONU, va convoca o reuniune de urgență a consiliului, a anunțat MAE brazilian.

IDF confirmă „ostatici, prizonieri și decese” în rândul israelienilor

UPDATE 18:14 „Da, sunt ostatici și prizonieri de război luați de Hamas. Există și decese în rândul soldaților IDF. Nu avem un număr exact deocamdată - suntem în război” - a răspuns purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, generalul de brigadă Daniel Hagari.

UPDATE 18:00 Aproximativ 200-300 de teroriști au pătruns în Israel, iar zeci dintre aceștia încă se ascund, a declarat o sursă din cadrul poliției pentru Haaretz. 

UPDATE 17:53 Forțele armate israeliene recunosc că israelieni au fost luați ostatici în Gaza

Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (Israel Defense Forces, IDF) confirmă acum că civili și soldați israelieni sunt ținuți ostatici în Gaza, scrie The Guardian.

UPDATE 17:42Liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a mai declarat la Al Jazeera că „am reușit să ucidem și să capturăm mulți soldați israelieni” și că „luptele sunt încă în desfășurare”.

El spune că Hamas are suficienți prizonieri israelieni pentru a-și elibera deținuții:

„În ceea ce-i privește pe prizonierii noștri, le spun că libertatea voastră se conturează. Ceea ce avem acum în mâinile noastre vă va face liberi. Cu cât luptele vor continua mai mult, cu atât numărul prizonierilor va fi mai mare”.

UPDATE 17:33 Herman Berkovits, medic și prieten al lui Benjamin Netanyahu, spune că atacul terorist de sâmbătă a fost o surpriză mare, iar serviciile de informații israeliene „au primit o mare lovitură”: „În urmă cu câteva zile, în cadrul Guvernului, toți șefii de informații au spus că nu sunt probleme în Gaza și nu vor fi”.

UPDATE 17:19 Statele Unite sprijină dreptul Israelului de a se apăra, spune prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în urma unei discuții telefonice cu președintele american Joe Biden, scrie BBC.

UPDATE 17:16 „Condamnăm fără echivoc atacurile îngrozitoare ale teroriștilor Hamas împotriva Israelului”, a transmis secretarul de stat american Antony Blinken.

UPDATE 17:10 Liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat pentru Al Jazeera că gruparea a lansat „un război total”. „Ne așteptăm ca luptele să continue și frontul de luptă să se extindă. Avem un obiectiv principal: libertatea noastră și a locurilor noastre sfinte”, a spus el. (The Guardian)

UPDATE 16:59 Kuweitul își exprimă „profunda îngrijorare” cu privire la evoluțiile dintre Israel și palestinieni, acuzând totodată Israelul pentru ceea ce a numit „atacurile sale flagrante”.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe din Kuweit a făcut apel la comunitatea internațională să „oprească practicile provocatoare ale ocupației” și „politica de extindere a coloniilor”.

UPDATE 16:50 Ce este gruparea palestiniană Hamas? Agenţia de presă Reuters prezintă cele mai importante date despre această organizație palestiniană care a lansat sâmbătă un atac surpriză asupra Israelului.

UPDATE 16:46 198 de palestinieni au fost uciși în atacurile aeriene israeliene, iar alți 1.610 au fost răniți, conform oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, citați de Reuters.

UPDATE 16:34 Hartă a posibilelor locații prin care s-ar fi infiltrat atacatorii palestinieni în timpul atacului-surpriză asupra Israelului, citată de The Guardian:

UPDATE 16:24 BBC și mai multe publicații străine publică imagini cu momentul în care Israelul începe să lovească ținte din Fâșia Gaza, ca răspuns la atacurile cu rachete ale militanților palestinieni.

UPDATE 16:15 Ministerul de Externe din Iran a declarat că atacurile Hamas de sâmbătă sunt o dovadă a creșterii „încrederii” palestinienilor în fața Israelului.

„În această operațiune au fost folosite elementul surpriză și alte metode combinate, care arată încrederea poporului palestinian în fața ocupanților”, a declarat pentru agenția semi-oficială de presă ISNA purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanaani.

UPDATE 15:57 Zelenski, din Ucraina, despre atacul „oribil” al Hamas: „Dreptul Israelului la autoapărare este incontestabil”

UPDATE 15:54 Cel puțin 40 de persoane au fost ucise de când Hamas și-a început atacul, a anunțat serviciul israelian de urgență. Alte 779 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului israelian al Sănătății.

UPDATE 15:43 VIDEO Imagini cutremurătoare ale atacului Hamas în Israel: Femei violate, răpite sau omorâte, civili uciși pe stradă, trupuri de soldați batjocorite, bărbați bătuți și făcuți prizonieri

UPDATE 15:24 Atât Hamas, cât și Jihadul Islamic au afirmat că țin ostatici soldați israelieni.

Pe rețelele de socializare circulă imagini cu un presupus soldat israelian ținut ostatic, dar aceste imagini nu au fost verificate, iar autoritățile israeliene nu au confirmat că personal militar a fost capturat de grupările militante, scrie The Guardian.

UPDATE 15:03 SUA condamnă atacul Hamas

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a transmis: „Statele Unite condamnă fără echivoc atacurile neprovocate ale teroriștilor Hamas împotriva civililor israelieni. Nu există niciodată nicio justificare pentru terorism. Suntem ferm alături de guvernul și poporul israelian și ne exprimăm condoleanțele pentru viețile israeliene pierdute în aceste atacuri”.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, Jake Sullivan, a vorbit cu consilierul pentru securitate națională din Israel, Tzachi Hanegbi, a menționat purtătoarea de cuvânt.

UPDATE 14:55 Al Jazeera relatează că „zeci de victime” au fost aduse la spitalul Al-Shifa din Gaza și că „un număr mare de familii îndurerate s-au grăbit la spital după ce au primit vestea”.

UPDATE 14:46 Arabia Saudită face apel la oprirea „imediată” violențelor dintre Israel și palestinieni

Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a cerut sâmbătă „încetarea imediată a violențelor între israelieni și palestinieni”, potrivit agenței oficiale de presă.

Aceasta citează un comunicat al ministerului, în care se precizează: „Urmărim evoluțiile fără precedent dintre o serie de facțiuni palestiniene și forțele de ocupație israeliene, care au dus la un nivel ridicat de violență pe mai multe fronturi”.

UPDATE 14:33 Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a cerut încetarea imediată a violențelor din Gaza.

Volker Tuerk a declarat că a fost șocat de relatările privind rachetele trase spre Israel și de informațiile conform cărora civili israelieni au fost luați ostatici.

„Acest atac are un impact îngrozitor asupra civililor israelieni.Civilii nu trebuie să fie niciodată ținta unui atac", a spus Tuerk într-un comunicat.

El a cerut Israelului să ia măsuri de precauție pentru a evita victimele civile în timp ce răspunde atacurilor cu lovituri aeriene în Fâșia Gaza.

Hamas a luat prizonieri israelieni și i-a dus în Gaza

UPDATE 14:05 Autorităţile române caută soluţii pentru aducerea cât mai rapid în ţară a aproximativ 790 de români aflați în pelerinaj în Israel, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.

„Sunt în jur de 790 de români, în acest moment, pelerini, şi, împreună cu doamna ministru de Externe, căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel. S-a dat o avertizare de stare de război, vom vedea cum evoluează lucrurile. Nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict. Sunt vreo şapte localităţi unde forţele Hamas au înaintat, vom vedea dinamica în perioada următoare", a declarat Ciolacu, întrebat dacă există români care au cerut ajutor pentru a fi repatriaţi.

UPDATE 14:00 Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă că poporul palestinian are dreptul să se apere împotriva „terorii coloniştilor şi trupelor de ocupaţie", informează Reuters, care citează agenţia de presă WAFA.

Mahmoud Abbas a făcut această declaraţie la o reuniune de urgenţă la Ramallah, alături de mai mulţi oficiali de rang înalt ai Autorităţii Palestiniene.

UPDATE 13:54 Există numeroase relatări potrivit cărora militanții Hamas duc civili și soldați israelieni înapoi în Gaza. Informațiile privind capturarea civililor nu sunt confirmate, dar Hamas a distribuit pe conturile sale de socializare imagini care ar arăta soldați israelieni făcuți prizonieri.

Alte videoclipuri de pe rețelele de socializare par să arate militanți Hamas care conduc civili în camioane și camionete sub amenințarea armelor, iar presa israeliană afirmă că aceștia sunt duși înapoi în Gaza ca ostatici.

Armata israeliană nu a comentat încă la aceste afirmații, dar Ministerul de Externe al Israelului a redistribuit pe X opostare a șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, care a cerut eliberarea imediată a ostaticilor israelieni care ar fi fost „răpiți și duși în Gaza".

UPDATE 13:46 Potrivit ultimului bilanț al ministerului israelian al sănătății, aproximativ 545 de israelieni au fost răniți până acum.

UPDATE 13:41 Un consilier al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a felicitat pe luptătorii palestinieni pentru că au lansat cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, a anunțat site-ul semioficial de știri ISNA.

„Îi felicităm pe luptătorii palestinieni. Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului", a declarat Rahim Safavi.

UPDATE 13:32 Ministerul Afacerilor Externe a ridicat sâmbătă, nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război și îi atenționează pe românii care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească țara.

„Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă”, a transmis MAE.

UPDATE 12:40 Cel puțin 22 de israelieni au fost uciși în atacul surpriză lansat sâmbătă de gruparea islamistă palestiniană Hamas, a anunțat postul israelian N12 News, citând serviciul israelian de ambulanță.

Bilanțul de până acum este de circa 250 de morți și răniți. Serviciul de urgență nu a precizat câte dintre victime sunt civili.

Armata israeliană a declanșat operațiunea „Săbiile de Oțel”

UPDATE 12:34 Forțele de Apărare israeliene (IDF) au anunțat că lansează o „operațiune pe scară largă", denumită „Săbiile de Oțel", ca răspuns la atacul Hamas.

IDF nu a oferit niciun detaliu cu privire la ceea ce implică operațiunea, dar se știe că forțele aeriene israeliene au efectuat deja lovituri în Fâșia Gaza în această dimineață. De asemenea, trupele IDF sunt încă angajate în lupte pe teritoriul israelian.

UPDATE 12:28 Un purtător de cuvânt al forțelor de apărare israeliene a declarat că de la ora 6:30 în această dimineață, Hamas a lansat peste 2.000 de rachete spre Israel.

„Teroriștii au intrat pe teritoriul statului Israel și se află încă pe teritoriul statului Israel”, a spus acesta. Luptele sunt în curs de desfășurare, iar militanții palestinieni sunt prezenți în mai multe locații, a precizat purtătorul de cuvânt.

Forțele de apărare ale Israelului se concentrează asupra luptelor din comunitățile din jurul Gaza. În paralel, există o mobilizare pe scară largă a forțelor de rezerviști. (The Guardian)

UPDATE 12:20 Ministerul Afacerilor Externe de la București „condamnă cu fermitate” atacurile cu rachete ale Hamas asupra teritoriului Statului Israel, inclusiv împotriva populației civile, înfiltrările teroriste și luarea de ostatici. MAE „exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri, transmite condoleanțe familiilor îndoliate și urări de însănătoșire persoanelor rănite.

UPDATE 12:19Pe rețelele de socializare au apărut imagini cutremurătoare din orașul israelian Sderot, unde se pare că forțe Hamas au împușcat civilii pe care i-au prins pe strasă.

Netanyahu: „Suntem în război”

UPDATE 12:02 Hezbollah a emis sâmbătă un comunicat în care afirmă că urmărește îndeaproape situația din Gaza și că se află în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene".

În comunicat se spune că atacul dinspre Gaza este „un răspuns decisiv la ocupația continuă a Israelului și un mesaj pentru cei care caută o normalizare cu Israelul".

UPDATE 11:54UE condamnă „fără echivoc” atacul Hamas asupra Israelului / Reacțiile venite din marile capitale europene, dar și de la București

UPDATE 11:43 „Suntem în război și vom câștiga”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Inamicul nostru va plăti un preț de un fel pe care nu l-a mai cunoscut până acum”, a declarat Netanyahu într-un discurs video.

UPDATE 11:31 Sute de locuitori din nord-estul Fâșiei Gaza și-au părăsit casele sâmbătă dimineața, potrivit unui jurnalist AFP.

Bărbați, femei și copii, cu pături și alimente, au fost văzuți părăsindu-și casele și îndreptându-se către interiorul Fâșiei Gaza, în timp ce sute de rachete continuau să fie lansate din acest teritoriu către Israel.

UPDATE 11:24 Klaus Iohannis a reacționat pe Twitter la ofensiva Hamas:

„România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineață împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu Israelul în aceste momente teribile. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor și către cei care se află tirul armelor”, a spus președintele român.

UPDATE 11:13 Cel puțin 100 de persoane au fost rănite în Israel în urma atacurilor, potrivit cifrelor furnizate de două spitale, transmite CNN.

Cel puțin 80 de persoane cu răni de diferite grade de gravitate au fost transferate la Centrul Medical Soroka, un important centru medical din orașul Be'er Sheva din sudul Israelului, a precizat spitalul într-un comunicat.

Centrul medical Kaplan din Rehovot, un oraș din centrul Israelului, a declarat că tratează cel puțin 21 de persoane rănite sâmbătă, dintre care două în stare gravă, patru în stare moderată și 15 cu răni ușoare. Unii dintre răniți au suferit răni prin împușcare. Alții au fost răniți de șrapnel, a precizat Centrul Medical Kaplan.

UPDATE 11:05 Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că gruparea militantă Hamas a început un război împotriva Israelului.

În urma unei reuniuni a cabinetului de securitate de la cartierul general al armatei israeliene din Tel Aviv, Gallant a avertizat că Hamas „a făcut o greșeală gravă" prin lansarea de rachete în sudul și centrul Israelului.

„Statul Israel va câștiga acest război", a adăugat Gallant.

UPDATE 10:17 Surse media palestiniene au relatat că mai mulți israelieni au fost luați prizonieri, iar canale Hamas au difuzat o înregistrare video care aparent arată un tanc israelian distrus. Armata israeliană era la curent cu informațiile privindu-i pe cei luați prizonieri, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, fără a da alte detalii.


UPDATE 10:04 Conflictul început sâmbătă vinel a o zi după ce s-au împlinit 50 de ani de la începutul războiului arabo-israelian din octombrie 1973, amintește Al Jazeera.

Războiul a durat doar trei săptămâni, dar a zguduit economia mondială și a culminat cu Acordurile de la Camp David, prin care Egiptul a devenit prima țară arabă care a stabilit legături diplomatice cu Israelul.

Cunoscut de israelieni sub numele de Războiul de Yom Kippur și de arabi sub numele de Războiul din Octombrie, el a început când Egiptul și Siria au lansat un atac pe două fronturi asupra Israelului pentru a-și recâștiga teritoriile pierdute în Războiul de șase zile din 1967, când Israelul a capturat Peninsula Sinai din Egipt și Înălțimile Golan din Siria.

UPDATE 09:52 Clipuri apărute online arată, de asemenea, luptători Hamas care încearcă să ajungă în Israel pe mare cu ajutorul unor bărci mici și, fapt extrem de neobișnuit, un număr de luptători palestinieni par să fi trecut granița cu ajutorul unor motoparapante, ajungând în orașul Sderot. De asemenea, aceștia au intrat în oraș și cu camionete și motociclete.


UPDATE 09:45Luptătorii Hamas au preluat controlul secției de poliție din orașul israelian Sderot, iar mai multe persoane au fost rănite într-un schimb de focuri, a anunțat Israel Broadcasting Authority.

Situația pare serioasă în acest oraș, mai multe clipuri apărute online arătând ciocniri între luptători Hamas și forțe israeliene.

 

UPDATE 09:33 Corespondenta Al Jazeera din Fâșia Gaza, Youmna ElSayed, spune că rețelele de socializare sunt pline cu oclipuri cu soldați israelieni răpiți și luați ca ostatici în Gaza.

„Pe străzi, am văzut, de asemenea, vehiculele militare din Gaza cu tineri palestinieni în vehicule care se plimbau fericiți pe străzi", a spus ea.

„Răspunsul israelian la toate acestea va fi diferit față de alte dăți, pentru că nimic din ceea ce a venit din Gaza până acum nu a fost atât de puternic. Aceasta este o premieră în istoria Gaza, ca luptătorii să intre în orașele israeliene, să aibă confruntări armate", a adăugat ea.

UPDATE 09:19 Organizația palestiniană Jihadul Islamic a anunțat că se alătură Hamas în atacul asupra Israelului: „Forțele noastre sunt alături de frații lor din Hamas, umăr la umăr, până la victorie".

UPDATE 08:43 O femeie a fost ucisă sâmbătă dimineață în Israel de o rachetă trasă din Fâșia Gaza, a anunțat Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roșii. O femeie în vârstă de 60 de ani a fost ucisă „de o lovitură directă", iar alte 15 persoane au fost rănite în sudul Israelului, a precizat Magen David Adom, în condițiile în care cel puțin sute de rachete au fost lansate de la primele ore ale dimineții din Fâșia Gaza.

UPDATE 08:35 Armata israeliană a transmis că acționează asupra unor ținte Hamas din Fâșia Gaza. Ministrul apărării din Israel a anunțat mobilizarea rezerviștilor în armată

UPDATE 08:29 Mohammad Deif, un comandant militar de rang înalt al Hamas, a anunțat începerea operațiunii într-o transmisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte. „Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupații de pe pământ", a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.

UPDATE 08:21 Armata israeliană a anunțat că a intrat în stare de război. Hamas va suferi consecințele acestui atac, a adăugat armata israeliană.

Hamas a revendicat responsabilitatea atacului supriză asupra Israelului. Mohammed Deif, comandant militar Hamas, a făcut apel la forțele armate din Liban să se alăture luptei împotriva Israelului.

„Teroriști” din Fâșia Gaza s-a infiltrat în Israel

Armata israeliană a anunțat sâmbătă dimineață că „un număr necunoscut de teroriști" din Fâșia Gaza s-au infiltrat pe teritoriul Israelului.

Serviciul de ambulanță israelian a transmis că au fost trimise echipe în zonele din sudul Israelului, în apropiere de Gaza, și că locuitorii au fost avertizați să rămână în locuințe, dar nu au existat detalii, în primă fază, cu privire la eventuale victime.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a declarat că acesta se va întâlni cu oficiali de top din domeniul securității în următoarele ore.

În primă fază, nu a existat nicio revendicare a responsabilității atacurilor din partea Hamas, mișcarea islamistă care controlează Fâșia Gaza, sau din partea Jihadului Islamic, o organizație mai mică ce a purtat, de asemenea, mai multe războaie cu Israelul. Jihadul Islamic tocmai și-a sărbătorit cea de-a 36-a aniversare.

În mai Israelul a atacat Jihadul Islamic

În luna mai, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâșia Gaza, declanșând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic și alte grupări armate din teritoriu, care a provocat moartea a 34 de palestinieni și a unei israeliene.

Peste o mie de rachete au fost lansate atunci din Fâșia Gaza spre Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemul de apărare aeriană israelian.

La rândul său, Israelul și-a intensificat atacurile aeriene asupra micului teritoriu. Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, s-a ținut departe de conflictul din primăvară.

 

 

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter