Actualitate

Republica Moldova se bucură de sprijinul întregii comunități internaționale. Nicu Popescu, la reuniunea ministerială G7

Nicu Popescu la G7

Republica Moldova se bucură de sprijinul întregii comunități internaționale. De acest lucru s-a convins ministrul de externe, Nicu Popescu, care a participat la reuniunea ministerială G7. În cadrul evenimentului, şeful diplomației de la Chişinău a avut un maraton de întrevederi cu omologii săi din Germania, Franţa, Italia şi Japonia, dar şi cu înalţi oficiali de la Bruxelles.

În  cadrul vizitei sale de lucru în Germania, ministrul de externe Nicu  Popescu a discutat cu Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru  afaceri externe și politică de securitate despre agenda europeană a  Republicii Moldova. 

S-a pus accent pe examinarea de către Uniunea  Europeană a cererii de aderare a Republicii Moldova, în contextul  prezentării Comisiei Europene  a răspunsurilor la al doilea chestionar.  Un al subiect abordat a fost liberalizarea comerțului prin creșterea  exporturilor  către Uniunea Europeană. 

Tot  la reuniunea G7, Nicu Popescu a avut o întrevedere cu Annalena  Baerbock, ministrul afacerilor externe al Germaniei. Cei doi au discutat  despre consecințele economice, sociale și umanitare pentru Republica  Moldova în urma războiului din Ucraina. Popescu a mulţumim omologului  german pentru co-organizarea conferinței donatorilor Republicii Moldova,  de la Berlin, din 5 aprilie 2022.

Ministrul  de Externe Nicu Popascu s-a intâlnit și cu omologul său din Franța cu  care a discutat despre atragerea investițiilor, digitalizarea și  eficientizarea serviciului public si securitatea  cibernetică. 

Părțile  au agreat şi ideea ca lucrările de renovare a liniei de cale ferată  Chișinău-Ungheni să fie făcute de un consorțiu de companii franceze. Un  subiect important a fost și proiectul unui acord bilateral privind  reducerea tarifelor la roaming internațional între Republica Moldova şi  Franţa.

Nicu Popescu s-a văzut şi cu  Luigi di Maio, ministrul de externe al Italiei. Cei doi oficiali au  condamnat agresiunea militară asupra Ucrainei şi au discutat despre  ultimele evoluții din regiunea transnistreană. Un alt subiect abordat  ţine de necesitatea recuperării socio-economice ca urmare a războiului.

Tot  în marja reuniunii ministeriale G7, viceprim-ministrul Nicu Popescu a  avut o întrevedere cu ministrul de externe al Japoniei căruia i-a  mulţumit pentru sprijinul in gestionarea crizei refugiaților.  Autoritățile de la Tokio au oferit Republicii Moldova un ajutor umanitar  de 12 milioane de dolari SUA.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter