George Simion, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și actual candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale din România, are interdicție repetată, aplicată pe 2 februarie 2024 de autoritățile din Republica Moldova, să viziteze malul stâng al Prutului pentru următorii cinci ani. În acest context, ce se întâmplă cu interdicțiile aplicate de Chișinău în cazul în care George Simion câștigă turul doi al alegerilor prezidențiale din România stabilit pe 18 mai? TVR Moldova a solicitat opinia experților în domeniul dreptului să explice eventuala situație dintre George Simion și Republica Moldova.
Numele lui George Simion figurează în lista Biroului de Migrație și Azil al persoanelor declarate indezirabile în Republica Moldova. În prezent, Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român, care a contestat în instanță măsura impusă.
Profesorul de drept constituțional Nicolae Osmochescu a declarat că, în eventualitatea câștigării scrutinului prezidențial, situația lui George Simion va fi soluționată pe cale diplomatică.
„Interdicțiile vor fi anulate și atât. Ministerul Afacerilor Externe al României va remite Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova o notă în care va solicita ridicarea interdicțiilor. Ulterior, autoritățile moldovenești vor emite un act prin care va fi anulată interdicția”, a spus Nicolae Osmochescu.
Profesor universitar Alexandru Arseni a opinat că, mai întâi, autoritățile Republicii Moldova ar trebui să stabilească dacă există temei juridic pentru interdicțiile aplicate lui George Simion.
„În eventualitatea câștigării alegerilor prezidențiale de către George Simion, acesta va deține un alt statut, altă calitate, și cazul său urmează să fie revizuit, fie anulat complet”, a spus Alexandru Arseni.
Un alt expert în drept constituțional, care cunoaște foarte bine problema, dar care a solicitat anonimatul, a calificat interdicțiile respective „destul de riscante”.
„Nu era cazul să fie menținute. Relațiile dintre două state nu pot depinde de o situație de moment. În cazul în care Simion va deveni președinte, situația va fi soluționată cu certitudine pe cale diplomatică și foarte rapid”, a subliniat sursa citată.
Citește și: George Simion câștigă votul în Ucraina, deși are interdicție de intrare până în 2027
George Simion a fost expulzat pentru prima dată din Republica Moldova pe 1 octombrie 2018, fiind declarat persona non grata pentru cinci ani. În martie 2021, la scurt timp după expirarea inițială a interdicției, el a încercat să intre în Republica Moldova prin Vama Leușeni, dar a fost oprit de Poliția de Frontieră.
Decizia autorităților Republicii Moldova de a-i refuza din nou accesul a fost descrisă de analiști drept „previzibilă”, însă lipsa unor explicații detaliate din partea instituțiilor de securitate a stârnit critici.
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a explicat în 2024, într-o emisiune la Euronews, că acțiunile și discursurile publice ale lui Simion au fost considerate „o amenințare la adresa stabilității statului”.
„Istoricul se trage din 2020. Sunt mai multe acțiuni asupra acestui personaj în Republica Moldova (...) Toate aceste acțiuni finalizate de instituțiile noastre de securitate au condus la concluzia că această persoană reprezintă un pericol asupra securității statului.”
Simion susține că interdicția are motivații politice și este rezultatul pozițiilor sale unioniste. Într-un interviu pentru HotNews.ro, acesta a declarat: „Eu am fost toată viața interzis în Republica Moldova”.
Pe 4 mai 2025, în România a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale. George Simion s-a clasat pe primul loc, cu aproximativ 40,94% din voturi, și a acces în turul doi, stabilit pentru 18 mai, unde se va confrunta cu candidatul independent Nicușor Dan, care a obținut 20,99%.