Actualitate

Câinii sălbatici, alături de vulpi şi şacali, s-au înmulţit necontrolat şi ameninţă echilibrul fragil al faunei din Republica Moldova. Ce soluţii au specialiştii

Câinii sălbatici, alături de vulpi şi şacali, s-au înmulţit necontrolat şi ameninţă echilibrul fragil al faunei din Republica Moldova. Ce soluţii au specialiştii

Câinii care s-au sălbăticit după ce au fost abandonaţi de stăpâni s-au înmulţit cu peste 30% faţă de anul trecut şi au devenit un pericol pentru animalele pădurii. Iar vânătoarea, o modalitate prin care numărul lor poate fi redus, a fost interzisă anul trecut în zonele împădurite. Silvicultorii trag un semnal de alarmă şi spun că acest fenomen ameninţă echilibrul fragil al faunei din Republica Moldova.

Aproape zilnic la groapa de gunoi din Străşeni sunt abandonate animale care, pentru că nu găsesc de mâncare, se refugiază în pădurile din apropiere.

ION SÎRCU, paznic, groapa de gunoi Strășeni: "Pisici, câini. Sunt oamenii diferiţi unii cu jipuri, care vin şi lasă şi se duc. Toţii câinii vin la gunoişte. Săptămâna trecută s-au adus cam vreo cinci ori şase."

SERGIU CHIHAI, inginer şef silvicultor, ocolul silvic Străşeni: "Fiind multe şi negăsind hrană suficientă se deplasează în grup organizat, vânează ca un grup organizat, animale şi mature. În primăvară toate grupurile acestea de câini, toate haitele de câini vin în fondul forestier şi strâng majoritatea puilor care sunt foarte firavi, care sunt la început de viaţă este foarte grav."

Potrivit specialiştilor acest lucru poate afecta grav biodiversitatea în pădurile Republicii Moldova. În plus, câinii sălbatici, vulpile şi şacalii pot răspândi boli periculoase, precum rabia.

SERGIU CHIHAI, inginer şef silvicultor, ocolul silvic Străşeni: "În afară de faptul că distrug efectivul de animale ele sunt transmiţătoare de viruşi şi boli. Un animal care est eafectat şi dacă a mâncat dintr-un cadavru şi imediat vine altul sănătos şi mănâncă se infectează şi transmite mai departe viruşii respectii."

Singura metodă eficientă de control a creşterii numărului acestor animale este vânătoarea, care se poate desfăşura în Republica Moldova din august până în martie. Anul trecut, însă, vânătoarea a fost permisă doar pe terenurile deschise ceea ce a şi dus la creşterea numărului de prădători în păduri.

SERGIU PORTNEACOV, şef secţie, Gospodărirea cinegetică şi vînătoare, Agenția Moldsilva: "A fost situaţia cu Ucraina, respectiv a fost o dispoziţie a CSE. Dar, nu ştiu de ce a ieşit că în terenurile deschise s-au permis acţiunile de vânătoare dar în terenurile împădurite nu. Cred că au ei un motiv dar mă depăşeşte."

Conform datelor Agenţiei Moldsilva, în pădurile din Republica Moldova sunt peste 6.800 de animale prădătoare, dintre care peste 1.600 sunt câini sălbatici.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter