Social

IGSU a dat startul unei campanii de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon

IGSU a dat startul unei campanii de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon
Sursa video: TVR MOLDOVA

12 oameni au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, de la începutul anului. Pentru a evita alte tragedii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dat startul unei campanii. Salvatorii le explică basarabenilor cum să folosească corect sobele sau alte surse de încălzire.

Primul popas al salvatorilor a fost satul Cruzeşti din municipiul Chişinău. Angajaţii IGSU au intrat în mai multe gospodării şi le-au vorbit oamenilor despre regulile de prevenire a incendiilor şi a intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

VASILE GAŞPAR, sef direcţie, IGSU: "În timpul funcţionării se va evita surpraîncălzirea acesteia. În nici un caz nu se va lăsa fără supraveghere, va fi întrerupt procesul de ardere şi focul în sobă cel puţin cu două ore înainte de a ne culca."

Această familie se încălzeşte de la o sobă cu lemne şi spune că are grijă să cureţe coșul de fum până la începutul sezonului rece.

GRIGORE LUNGU, locuitor, comuna Cruzeşti: "Pentru a ne asigura, după ce terminăm sezonul de încălzire, soba se răceşte şi scoatem tot din plită şi din sobă. Scoatem cenuşa, curăţim fântânile din sobă, curăţim hogeagul."

IULIA UNTILĂ, locuitoare, comuna Cruzeşti: "Nu lăsăm focul când ne ducem de acasă să fie aprins. Dacă vedem că iese fum, vedem pe unde sunt crăpăturile şi se astupă."

Angajaţii IGSU au vizitat şi gospodăriile care au centrale de încălzire.

VASILE GAŞPAR, sef direcţie, IGSU: "În cazul în care apar devieri la acest cazan, reparaţia sau deservirea se va efectua, doar de către persoane acreditate, specializate în domeniu."

NATALIA CRUDU, locuitoare, Cruzeşti: "Eu ştiu! Chiar ieri am avut probleme, cazanul se conecta şi se deconecta de câteva ori pe minută şi am chemat o persoană care lucrează la "Moldovagaz" şi o regulat."

Salvatorii spun că cele mai multe incendii din locuinţe au loc din cauza coșurilor de fum necurățate şi a surselor de foc lăsate nesupravegheate. Campania se va desfăşura până în primăvară.

LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă IGSU: "Salvatorii şi pompierii vor ajunge în casele oamenilor, în toate localităţile rurale din Republica Moldova pentru a înmâna pliante, pentru ai asista în mare parte la aceste recomandări, în aşa fel încât i să cunoască cum trebuie să se producă un proces de încălzire la sobă, fără de a se produce o situaţie excepţională."

Potrivit IGSU, 66 de oameni s-au intoxicat cu monoxid de carbon, de la începutul anului, iar 12 au murit.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter