Social

Basarabenii nu pot renunţa la obiceiul de a arde vegetaţia uscată

Basarabenii nu pot renunţa la obiceiul de a arde vegetaţia uscată

Basarabenii nu pot renunţa la obiceiul de a arde vegetaţia uscată de prin curţi şi grădini, atât primăvara cât şi toamna. Scuza lor obişnuită e că nu au unde să ducă resturile vegetale din gospodării. Aşa că, după lungi campanii de informare, inspectorii de mediu au început să împartă amenzi celor care poluează aerul. Iar sancţiunile nu sunt deloc mici.

ZFR

Mulţi gospodari de la sate au profitat de vremea frumoasă de la acest sfârşit de săptămână şi au ieşit la curăţenia de toamnă. Ieri seară era forfotă mare în satul Buţeni, raionul Hînceşti. Oamenii adunau grămezi frunzele şi vegetaţia uscată din curţi şi grădini, iar unii le dădeau foc. Fumul dens putea fi observat la câţiva kilometri şi le-a atras atenţia inspectorilor de mediu.

„Doamna Elena, dumneavoastră nu aţi auzit că nu se permite să daţi foc? - Am auzit. Dar nu era aşa, puţin, de marginea drumului. - Doamna Elena, noi stăm undeva de vreo 10 minute de marginea satului şi am văzut că arde focul. - Îs funze”.

Oamenii spun că au fost nevoiţi să ardă vegetaţia uscată pentru că nu ar avea unde să o ducă. S-au ales, însă, cu o amendă de 10 mii de lei pentru poluarea aerului. Dacă o vor achita în 72 de ore, sancţiunea scăde la jumătate. De la Buţeni, inspectorii de mediu, însoţiţi de un echipaj de poliţie, au mers în satul Bozieni.

„- Cred că o să mergem pe strada de la deal, să vedem de sus dacă este fum”.

La scurt timp, inspectorii au observat o coloană de fum gros pe o stradă din localitate. Un bărbat a incendiat frunzele uscate după care a mai aruncat pe foc lucruri vechi adunate de prin casă - saltele, plăpumi şi chiar covoare.

ZFR

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Incendiul s-a extins rapid, iar flăcările au cuprins vegetaţia uscată din grădină. În pericol sunt mai multe case care se află la doar câţiva metri distanţă de acest loc. Gospodăria nu este conectată la apeduct, aşa că poliţiştii au sunat la 112 şi au solicitat intervenţia unui echipaj de pompieri”.


„Aici îs vreo 50 de metri pătraţi. Dar e vegetaţia are prioritatea de a se răspândi. E bolnav, e invalid. Da el are discernământ, judecă ? - Nu prea. E clar lucru că e periculos. Trebuie să fie careva să aibă grijă de el”.


ALIONA MATFEI, inspector de mediu 00.34 Deja luni, urmează să apelăm asistentul social din satul Bozieni, să vedem, cineva oricum este tutore la domnul în cauză. Dumnealui chiar dacă este bolnav, poate să facă şi alte daune. 00.48

Inspectorii de mediu au mers apoi prin sate pentru a le vorbi localnicilor despre pericolul fumului provocat de arderea frunzelor uscate şi a le reaminti de sancţiunile prevăzute de lege pentru o astfel de practică.

„Ce urmează să faceţi cu deşeurile? Dapoi îl fărâmă cu asta. - Aşa, le puneţi ca îngrăşământ pentru sorg. Aşa şi vă propunem şi noim tot la fel să faceţi. Ori să-l compostaţi, să-l folosiţi ulterior ca îngrăşământ numai să nu daţi foc. Le înşirăm prin grădină. Şi când arăm, ele se amestecă. - Şi se face îngrăşământ. - Da. Să faci focul, pădurea asta, ia foc, cum e pădurea asta uscată”.


ALIONA MATFEI, inspector de mediu, IPM Hânceşti: „Ne străduim, să fim cât mai des în teren, chiar şi săptămâna asta, în fiecare seară am ieşit în localităţi. Avem sunete, avem sesizări de la persoane care au probeleme de sănătate, pe care îi deranjează fumul. Sunt unele seri că fiecare gospodar are un foc în ogradă”.


Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii de mediu din Hînceşti au întocmit şapte procese verbale pentru incendierea vegetaţiei uscate, iar cei prinşi pe picior greşit urmează să fie sancţionaţi. Conform legislaţiei, arderea frunzelor şi a deşeurilor este pedepsită cu amendă de până la 15 mii de lei, pentru persoanele fizice, şi până la 40 de mii de lei, pentru societăţile comerciale.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter