Ministrul Economiei și Dezvoltării Statul, Dumitru Alaiba, anunță despre un nou program de compensație a costurilor la energia electrică suportate de mediul de afaceri, prin intermediul căruia statul va compensa până la 50% din creșterea tarifului, pe o perioadă de la 3 la 6 luni.
Autoritățile urmează să vină cu un Regulament privind acest program, însă, conform declarațiilor ministrului economiei, aproximativ 10 mii de companii sunt potențial elibigile pentru aceste compensații, în funcție de resursele financiare disponibile, dar și de necesitățile mediului de afaceri.
„Sprijinul va fi direcționat acolo unde este cea mai mare nevoie, pentru companiile pentru care factura la electricitate reprezintă o pondere semnificativă în costurile de producție. (...) Prioritate vor avea firmele producătoare de produse de primă necesitate, produse alimentare, lapte, carne, ouă, pâine și altele. De asemenea, sprijinul va fi extins și către alte sectoare din industria prelucrătoare precum producătorii de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componenete electrice și altele”, a declarat ministrul economiei, în cadrul unui briefing de presă.
Compensațiile vor fi aplicate din prima zi de creștere a tarifelor, mai spune Alaiba.
Ministrul a mai subliniat că acest program de compensații va avea un impact limitat, îndemnând mediul de afaceri să investească în eficiența energetică a tuturor proceselor de producție, „în utilaje mai performante care consumă mult mai puțină energie decât unele hârburi sovietice produse jumătate de secol în urmă, în utilaje noi care dau randamend și efieneță mai mare”.
În acest sens, Alaiba a amintit de un alt instrument disponibil din 1 ianuarie 2025, dedicat investițiilor noi în idnustria prelucrătoare, inclusiv industria alimentară, dar și de Programul 373.
În cadrul ședinței din 3 ianuarie 2025, ANRE a aprobat majorarea tarifelor pentru energia electrică și termică. În prezent, agenții economici achită un tarif de 3,51 lei kWh.
Majorările au fost efectuate după ce Chișinăul nu mai primește energie electrică de la centrala de la Cuciurgan (regiunea transnistreană), în urma sistării livrărilor de gaze rusești către regiunea transnistreană.
În prezent, Republica Moldova primeşte energie electrica din alte cinci surse ce acoperă tot consumul,. Circa 50% din consum este aisgurat din importul din România, atât de ăe bursa OPCOM, cât și în baza contractelor bilaterale. Cetățenii sunt îndemnați să consume eficient și rațional energia, în special dimineaţa şi seara.