Social

Recenzorii care iau parte la recensământul de probă al populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova au ajuns astăzi şi în localitatea Copanca din raionul Căuşeni

Recenzorii care iau parte la recensământul de probă al populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova au ajuns astăzi şi în localitatea Copanca din raionul Căuşeni

Recenzorii au început să colecteze datele pentru recensământul de probă al populației și locuințelor din Republica Moldova. Cetăţenii oferă detalii despre locuinţe, dotările din gospodării, studii sau venituri. Am însoţit o echipă de recenzori în localitatea Copanca din raionul Căușeni. În general, sătenii au fost cooperanţi, și-au deschis porțile și au acceptat să răspundă la întrebări.

Recenzorii au mers de la casă la casă pentru a colecta datele de la localnici. Oamenii au acceptat să răspundă la întrebările din chestionar. Ultima dată, sătenii au participat la recensământul populației acum zece ani. De atunci, însă, viața unora s-a schimbat considerabil.

"Vai, foarte demult a fost, cred că încă lucram la şcoală ca învăţătoare. Veneau şi scriam câte găini avem, câţi porci, câţi… aşaa, situaţia în familie şi atât. Ce s-a schimbat, parcă e tot aceea, pur şi simplu copiii s-au împrăştiat şi noi după dânşii, ne ducem peste hotare. Venim o dată în jumătate de an acasă."

"Am rămas la baştină. Avem oameni în Copanca… ca peste tot – au rămas mai puţini decât cum a fost. Dar avem copănceni cu suflet mare!"

La unele gospodării recenzorii nu au găsit pe nimeni. Sunt case părăsite de multă vreme, spun vecinii.

"În casa asta nu locuieşte nimeni. Stăpâna trăieşte în Ucraina. Iar în casa ceea, tot nu trăieşte nimeni, stăpâna a murit acum vreo zece ani, iar băiatul trăieşte în Petersburg. În zece ani, nimeni nu a fost."

Iar acolo unde gospodarii se aflau astăzi la muncă, cei de la Biroul Național de Statistică vor reveni pentru colectarea datelor.

"În cazul în care nu răspunde nimeni, eu o să mai vin încă o dată. Acum eu las…"

"Iată… o notă informativă şi las numărul meu, pentru a mă suna. Pentru a ne înţelege când pot reveni la dlor."

Pentru prima dată, Recensământul populației se face în format digital nu pe hârtie, ca până acum. Această etapă de probă va dura până pe 10 octombrie iar recenzorii vor colecta date din 11 localităţi.

LUDMILA CIORNÎI recenzor: Am recenzat deja câteva gospodării şi oamenii sunt foarte amabili şi răspund la tot. Este acum mult mai convenabil, pentru că este electronic. Umblam anterior cu suport pe hârtie şi era mult mai complicat. Se diferenţiază, este simplificat. Dacă atunci, era întrebarea câte animale... - Acum este necesar să zică doar dacă au sau nu? – Da şi atât.

VADIM VELICHII manager recensământ de probă: Este necesar de efectuat mai întâi recensământul de probă, pentru a vedea cum merge programa, reacţia persoanelor. Pe segmenetul ce ţine de îmbunătăţire a sistemului, de modificare a unor criterii, momente.

Costul estimativ al acestei simulări este de aproximativ cinci milioane de lei, bani de la Uniunea Europeană și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Recensământul propriu-zis va avea loc în 2024, pe întreg teritoriul ţării. Reamintim că ultimele date privind populaţia şi locuinţele în Republica Moldova au fost colectate în 2014.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter