Actualitate

Maia Sandu, premiată de Institutul Național pentru Democrație din SUA

post-img
gala

Aflată într-o vizită de lucru în SUA, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit distincția "Madeleine K. Albright”, acordată de Institutul Național pentru Democrației (NDI).

De asemena, și Volodimir Zelenski, dar și alți lideri europeni au fost premiați de Institutul Național Democrat (NDI) "pentru eforturile lor de a promova și proteja democrația în țările lor, regiunea lor și nu numai."

Începând cu acest an, NDI și-a redenumit Premiul pentru Democrație după fostul său președinte pentru a onora moștenirea ei puternică și de durată adusă NDI și principiile cărora și-a dedicat viața. O componentă centrală a Galei anuale este prezentarea Premiului pentru Democrație persoanelor sau grupurilor care exemplifică angajamentul față de cauza democrației și a drepturilor omului, adesea expuși unui mare risc personal.

 

„Madeleine a fost o campioană de neegalat a democrației”, a declarat Tom Daschle, președintele Consiliului NDI. „Când am succedat-o în funcția de președinte al NDI, a fost clar redenumirea Premiului pentru Democrație după ea a fost una dintre cele mai bune modalități de a-și onora moștenirea, iar premiații din acest an exemplifica tot ceea ce a reprezentat ea.”

 

gala

„Lumea este martoră zilnic la forța și rezistența poporului Ucrainei, sub conducerea inspiratoare a președintelui Zelenski, pentru a-și apăra democrația sub un atac brutal”, a spus președintele NDI, Derek Mitchell. „De asemenea, nu este o coincidență faptul că printre primitorii premiului numit după Madeleine se numără trei femei europene remarcabile care au demonstrat un lider excepțional în apărarea democrației în fața unei provocări extraordinare.”

 NDI este o organizație non-profit, neguvernamentală care lucrează în parteneriat în întreaga lume pentru a consolida și proteja instituțiile, procesele, normele și valorile democratice pentru a asigura o calitate mai bună a vieții pentru toți.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter