Actualitate

Televiziunea Română va avea o misiune specială pe 1 iunie. Echipa TVR va trabnsmite în direct evenimentele de la Summitul Comunităţii Politice Europene

Televiziunea Română va avea o misiune specială pe 1 iunie. Echipa TVR va trabnsmite în direct evenimentele de la Summitul Comunităţii Politice Europene

Televiziunea Română va avea o misiune specială pe 1 iunie, la Bulboaca, unde este organizat summitul Comunităţii Politice Europene. Echipa TVR va fi responsabilă de producţia video și va transmite, în direct, toate evenimentele la care participă aproape 50 de lideri politici europeni. Zeci de tehnicieni, ingineri, cameramani, regizori şi jurnaliști vor fi implicaţi în transmisiune iar semnalul video va fi preluat în întreaga lume. Colegii noştri de la Bucureşti au ajuns în Republica Moldova şi au adus cu ei echipamentul performant pentru o producţie TV de cea mai înaltă calitate.

NICU DUMITRACHE, tehnician sunet: „Noi încercăm să vă ajutăm, să punem umărul, să vă sprijinim în toate punctele de vedere.”

ADRIAN IVAN, coordonator cu atribuţie de director tehnic, TVR: „Ăsta este şi motivul pentru care ne-am prezentat cu un număr impresionant de personal bine calificat şi echoamentelor specifice transmisiunii de televiziune.”

Aproape 60 de specialişti vor fi în spatele camerelor în ziua Summit-ului şi vor avea grijă ca voi, cei de acasă, să nu ratați niciun detaliu de la evenimentul istoric din 1 iunie.

SORIN TORICĂ, coordonator: „Avem 20 de camere de transmisie. O să se întindă probabil peste şapte kilometri de fibră în zonă. Activitatea va fi intensă.”

Imaginile vor fi prelucrate în complexul studio mobil amenajat în apropierea complexul vitivinicol de la Bulboca, unde se va desfăţura evenimentul. Semnalul cu producţia finală va fi transmis Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media de servicii publice.

Imaginile vor ajunge în zeci de ţări, astfel încât milioane de oameni de pe toate continentele să poată urmări evenimentul istoric din Republica Moldova. Televiziunea Română are o experienţă bogată în asigurarea transmisiunilor live a unor evenimente similare iar Summit-ul de la Bulboaca este unul important.

SORIN TORICĂ, coordonator: „Ca şi prezenţă de număr de şefi de Guvern, aproape 50, da, pot spune da, putem spune da. Responsabilitate? - Enormă.”

Astăzi, echipa tehnică a început instalarea echipamentului.

CRISTIAN VĂILEANU, coordonator cu atribuţii de director, Direcţia studiouri centrale, TVR: „Instalăm, tragem cabluri. Vom desfăşura aproape 7 kilometri de cabluri audio-video, instalăm camere facem legături la curent electric, alimentări cu energie electrică. Vom participa la această producţie cu două caruri de producţie, în total 20 de camere, cu macara, cu un stady cam, cu 56 de specialişti ai televiziunii române”.

Camerele urmează să fie instalate în diferite zone ale complexului vitivinicol.  

ADRIAN IVAN, coordonator cu atribuţii de director tehnic, TVR: „Zona în care demnitarii îşi vor face prezenţa car raivel denumită. Apoi zona de hand shake, locul în care doamna preşedinte va saluta fiecare demnitar prezent la acest summit. Zona de desktop declaration, unde vor fi făcute primele declaraţii. Zona principală de conferinţă  Urmată de family foto, zona unde se va face fotografiile oficiale ale evenimentului”.

Imaginile vor fi prelucrate în complexul studio mobil format din două autocamioane dotate cu toată aparatura necesară.

ADRIAN IVAN, coordonator cu atribuţii de director tehnic, TVR: „Am în faţă mixerul video de la care se comută sursrsele, efectiv cele 19 camere. Momentan se fac probele, se montează echipamentul în platou. De aici se coordonează toată producţia”.

Semnalul final va fi transmis Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media de servicii publice. Imaginile vor ajunge în zeci de ţări, astfel încât milioane de oameni de pe toate continentele să poată urmări evenimentul istoric din Republica Moldova.

TVR va asigura transmisiunea de la Summit în colaborare cu Televiziunea Naţională a Republicii Moldova.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Semnalul va fi preluat şi de TVR MOLDOVA. Pe 1 iunie vom avea o ediţie specială în care o să vă relatăm, în direct, tot ce se întâmplă la complexul turistic de la Bulboaca unde se vor reuni lideri europeni. Vom asigura în jur de 10 ore de emisie, în care, pe lângă imaginile generate de echipa de producţie de la Bucureşti, vom veni cu intervenţii LIVE, invitaţi speciali, reportaje şi interviuri exclusive. Aşa că, fiţi cu ochii pe noi pentru a nu rata cele mai proaspete ştiri şi informaţii de ultimă oră. Nicolae Boico, Dumitru Lupu, TVR MOLDOVA.”

author-img_1

Cristian Sava

Reporter