Politic

Audieri la Parlament în cazul expulzării profesorilor turci de la un liceu privat din Chişinău

video

Parlamentarii se arată nemulţumiţi de activitatea instituţiilor care trebuie să invesigheze expulzarea profesorilor turci de la un liceu privat din Chişinău. Aşadar, reprezentanţi ai Procuraturii, Serviciului de Informaţii şi Securitate, dar şi ai Ministerului de Interne au fost chemaţi, din nou, la raport în acest caz.

La cinci ani de când CEDO a decis că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini expulzați în septembrie 2018, autorităţile de la Chişinău bat pasul pe loc când vine vorba să-i tragă la răspundere pe vinovaţi. Prin convocarea întâlnirilor de astăzi, parlamentarii speră să accelereze investigaţiile în acest caz.

LILIAN CARP preşedinte, Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică: „Acum anumite lucruri nu se întâmplă din partea instituţiilor de drept, iar audierea de astăzi are ca obiectiv să vedem unde sunt problemele şi de ce acest caz nu are finalitate. Autorităţile noastre trebuie să scoată în evidenţă cine s-a făcut responsabil nemijlocit de expulzarea profesorilor. Obiectivul este să ca acest dosar să aibă finalitate, iar cei care se fac responsabili să răspundă.”

La şedinţă au participat responsabili de la Ministerul Justiţei, Avocatul Poporului, dar şi alte instituţii de drept. Procuratura Generală a cerut ca şedinţa să fie cu uşile închise, iar presa a avut acces doar la declaraţiile reprezentanţilor SIS şi ai ministerului de Interne.

ALEXANDRU MUSTEAŢA director, SIS: „În cazu documententelro care nu au fost posibile de a fi desecretizate în totalitate, au fost perfectate extrase din secrete. Serviciul a instituit un mecansim intern de legalitate a solicitărilor privind declararea străinilor ca persoane indezirabile, mecanism care presupune verificarea atât a oportunităţii, cât şi a legalităţii unei astfel de acţiuni.”

JANA COSTACHI secretar de stat, MAI: „MAI lucrează asupra unui proiect de lege prin care vom modifica actuala laege privind azilul în Republica Moldova şi prin proiectul de lege vom transpune direct acquis comunitar şi anume directiva 32 sin 2013 privind procedurile de acordare şi retragere a protecţiei internaţionale.”

În iunie 2019, CtEDO a condamnat Republica Moldova pentru expulzarea profesorilor turci. Mai exact, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că, în momentul reținerii și extrădării, profesorilor le-au fost încălcate drepturile omului, motiv pentru care Republica Moldova a fost obligată să le plătească 175 de mii de euro. În 2020, șeful de atunci al SIS, Vasile Botnari, a fost găsit singurul vinovat şi trimis în judecată. Detaliile extrădării au fost ținute în secret. Abia în luna august, dosarul a fost declasificat, la recomandarea CEDO, dar asta nu a adus noi detalii semnificative.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter