Actualitate

A fost nevoie de 12 ani pentru ca Republica Moldova să obţină o perspectivă clară europeană

Perspectiva europeana
Sursa video: TVR MOLDOVA

Drumul spre Uniunea Europeană nu este ușor. E nevoie de opțiune și voinţă politică, reforme și respectarea democrației. Primul pas a fost făcut în 2010 dar a fost nevoie de 12 ani pentru ca Republica Moldova să obţină o perspectivă clară europeană. Cum au evoluat lucrurile de atunci, prin declarațiile politicienilor, ne spune Svetlana Gore.

SVETLANA GORE reporter TVR MOLDOVA: „Primele declarații politice oficiale cu tentă europeană s-au făcut în urmă 12 ani. În 2010, premierul de atunci, Vlad Filat, anunţă lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize”. 

VLAD FILAT fost prim-ministru al Republicii Moldova (2009-2013): „Liberalizarea regimului de vize ne va permite să eliminăm acele valori artificiale în calea unităţii cetăţenilor europeni pentru ca revenirea noastră în familia europeană să fie un proces firesc şi ireversibil”.

Sunt purtate negocieri anevoioase şi, 3 ani mai târziu, în 2013, mai facem un pas spre Uniunea Europeană. Republica Moldova a parafat, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. 

NICOLAE TIMOFTI fost preşedinte al Republicii Moldova (2012-2016): „Aceste eveniment marchează o decisivă cotitură în destinul ţării noastre şi înseamnă că nu mai suntem singuri în năzuinţele noastre”. 

Un an mai târziu, în 2014, este semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, o mare realizarea pentru un stat mic dar cu mari pretenţii europene.

IURIE LEANCĂ fost prim-ministru al Republicii Moldova (2013-2015): „Pentru Moldova, Europa este cea mai clară şi grăitoare imagine a vieţii pe care ne-o dorim şi pe care o vom avea. Astăzi vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi că vom reveni acasă în Europa.”. 

Promisiunile şi aşteptările erau mari, dar realizările mici. A urmat o perioadă de instabilitate politică în Republica Moldova, iar în 2016 se reiau discuţiile. 

PAVEL FILIP fost prim-ministru al Republicii Moldova (2016-2019): „De la 1 iulie 2016 suntem oficial asociați la Uniunea Europeană, iar în acest an am fost europeni în primul rând cu fapta și mai puțin cu vorba. 

Declaraţiile Chişinăului se schimbă radical şi se fac paşi importanţi odată cu alegerea unui preşedinte ales democratic ce şi-a asumat calea europeană”. 

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Voi fi președintele integrării europene a țării, care va scoate țara din izolare internațională și o va întoarce cu fața spre partenerii săi externi”. 

Uniunea Europeană şi-a deschis în mod clar braţele pentru Republica Moldova în noua conjuctură politică dar și cu un război care este la doar câteva sute de kilometri de Chişinău. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană recomandă Consiliului European să acorde Republicii Moldova statut de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, alături de Ucraina. 

URSULA VON DER LEYEN preşedintele Comisiei Europene: „Recomandăm Consiliului să acorde şi Republicii Moldova perspectiva europeană și statutul de candidat în condițiile în care țara va face ulterior o serie de reforme importante”.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter