Actualitate

Fabrica de sticlă din Chişinău şi-ar putea sista activitatea. 380 de angajați riscă să rămână șomeri

Fabrica de sticlă din Chişinău şi-ar putea sista activitatea

Fabrica de sticlă din Chişinău, care aduce, anual, în bugetul de stat zeci de milioane de lei, şi-ar putea sista activitatea, iar peste 380 de angajaţi riscă să rămână fără un loc de muncă. Se întâmplă după ce singurul cuptor, ce asigură procesul tehnologic, degradează de la o zi la alta, după ce termenul de exploatare a expirat acum doi ani. Administraţia întreprinderii de stat a adunat însă doar jumătate din suma necesară reparaţiei utilajului.

Singurul cuptor funcţional, din cele patru, de la Fabrica de sticlă din Chişinău, a fost reparat în 2017. De atunci, nu s-a mai investiti în utilaj.

Din cauza condiţiilor de muncă extreme, angajaţii secţiei lucrează în echipamente speciale.

NICOLAE BOICO, reporter TVR Moldova: „Cuptorul pentru topirea sticlei e cel mai important utilaj al fabricii.  Are o capacitate de producţie de aproxiativ 200 de tone zilnic.  Cuptorul este însă într-o stare avansată de degradare şi necesită o  reparaţie capitală urgentă”.

Din  cauza temperaturilor încinse, mai multe componente ale cuptorului au  început să se topească, iar specialiştii nu exclud că, într-o bună,  sistemul ar putea ceda. Aşa s-a întâmplat în 2016, când din cauza unei  defecţiuni la cuptor, fabrica şi-a întrerupt activitatea timp de un an,  iar mai mulţi angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă. Oamenii se tem  că situaţia s-ar putea repeta.

În ultimii ani, întreprinderea a avut venituri generoase şi a reuşit să adune jumătate din suma necesară pentru reparaţia cuptorului.

ION COVRIG, administrator Î.S. Fabrica de sticlă Chişinău. „Pentru reconstrucţia şi modernizarea acestui cuptor va fi în jur de 12-14 milioane de euro. Urmează să  contractăm anumiţi creditori de pe piaţa locală. Să discutăm. Suntem  deja în discuţii”.

TATIANA SAVA, directorul general adjunct, Agenţia Proprietăţii Publice: „Analizăm câteva opţiuni. Prima opţiune ar fi reinvestirea profitului  deja realizat de întreprindere. Suma profitului în  acest an au fost peste 44 de milioane de lei, iar suma pe care vrem să o  reinvestim, care ar fi trebuit să se ducă în bugetul de stat este de  peste 22 de milioane de lei”.

Administratorul spune că lucrările de reparaţie  a cuptorului vor începe la toamnă şi se vor desfăşura în etape. Şi cele  trei linii de producere si ambalare au nevoie de reabilitare. Valoarea  lucrărilor ar putea ajunge la 30 de milioane de euro, bani pe care întreprinderea nu-i are.

Lunar, fabrica  produce aproximativ 12 milioane de sticle şi borcane sau peste 150 de  milioane de unităţi, anual. Aproape 80 la sută din producţie este  exportată, în mare parte, în Uniunea Europeană. Salariul mediu al unui  angajat este de peste 14600 de  lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter