Extern

Majoritatea votanților Brexit ar accepta libera circulație pentru a avea acces la piața unică

post-img
Keir Starmer și Ursula von der Leyen
Sursa foto: Facebook/ Keir Starmer

Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din UE ar accepta acum o revenire la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu la nivel european care a constatat, de asemenea, o dorință reciprocă în statele membre de a avea legături mai strânse cu Regatul Unit, scrie The Guardian.

BFCO

Invazia Rusiei în Ucraina și alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA au „schimbat fundamental contextul” relațiilor dintre UE și Regatul Unit, se arată în raportul thinktank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR), scrie G4Media.

„Există un consens remarcabil pe ambele maluri ale Canalului Mânecii cu privire la faptul că a sosit momentul pentru o reevaluare a relațiilor dintre UE și Regatul Unit”, a concluzionat raportul, opțiunea cea mai populară în fiecare țară intervievată fiind relații mai strânse, iar opinia publică cu privire la această chestiune devansează cu mult pozițiile guvernelor.

Pe baza unui sondaj realizat pe mai mult de 9.000 de persoane din Regatul Unit și din cele mai populate cinci țări ale UE – Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia – în săptămânile care au urmat victoriei lui Trump în alegerile din noiembrie, studiul ECFR a constatat că cel mai mare entuziasm pentru reînnoirea relațiilor s-a manifestat în Regatul Unit.

Poate cea mai izbitoare constatare a fost aceea că 54% dintre britanicii care au votat pentru ieșirea din UE au declarat că, în schimbul accesului la piața unică, ar accepta acum libera circulație deplină a cetățenilor UE și ai Regatului Unit pentru a călători, trăi și munci peste granițe.

Acest lucru s-ar putea datora faptului că creșterea migrației nete în Regatul Unit după 2016 a însemnat că Brexit nu mai era văzut de susținătorii săi ca fiind răspunsul la imigrație, a sugerat raportul.

BFCO

Dintre toți alegătorii britanici, 68% dintre respondenți ar susține acum libera circulație în schimbul accesului la piața unică, cu 19% împotrivă și sprijin majoritar în rândul susținătorilor fiecărui partid în afară de Reform UK (44% dintre ale căror alegători au susținut, de asemenea, ideea).

Un procent similar de britanici au sprijinit un program reciproc de mobilitate a tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, considerat ca fiind o solicitare cheie pentru liderii UE în schimbul unui acord îmbunătățit privind Brexitul, dar care a întâmpinat până acum rezistență din partea prim-ministrului britanic, Keir Starmer.

Având în vedere circumstanțele globale actuale, raportul spune că Regatul Unit și UE ar trebui „să acționeze în forță și rapid” în restabilirea legăturilor. Acesta a adăugat: „Atât UE, cât și Regatul Unit sunt foarte vulnerabile în fața evenimentelor globale predominante, iar restabilirea relațiilor este cea mai eficientă modalitate de a face ambele părți mai puternice”.

Raportul a susținut că, în timp ce politicienii și oficialii UE au fost sceptici cu privire la ideea de a oferi condiții speciale Regatului Unit, iar Starmer și guvernul său sunt la fel de precauți în ceea ce privește presiunile pentru îmbunătățirea legăturilor, opinia publică de ambele părți ale Canalului Mânecii pare să fie semnificativ diferită de aceste poziții.

În rândul alegătorilor britanici, a existat un sprijin clar pentru o relație mai strânsă cu UE, 55% dintre aceștia declarând că ar susține legături mai strânse cu blocul comunitar, față de 10% care preferă legături mai îndepărtate și 22% care doresc să le păstreze așa cum sunt acum.

Această convingere a fost împărtășită de mulți susținători ai conservatorilor, în special în ceea ce privește migrația și securitatea. Majoritatea alegătorilor reformiști din Regatul Unit au fost mai sceptici cu privire la beneficiile unor legături mai strânse cu UE.

În întreaga UE, cetățenii din fiecare țară intervievată au răspuns astfel: 45% dintre germani au declarat că doresc relații mai strânse cu Regatul Unit, la fel ca 44% dintre polonezi, 41% dintre spanioli, 40% dintre italieni și 34% dintre francezi.

„Este important să recunoaștem că Brexit și viitoarea relație dintre Regatul Unit și UE contează mai mult pentru respondenții britanici decât pentru cetățenii altor state. Dar există o largă permisiune din partea publicului european pentru reformarea relațiilor”, se arată în raport.

„Ar putea exista scepticism cu privire la condițiile speciale pentru Regatul Unit în rândul oficialilor și guvernelor UE, dar sondajul nostru sugerează că opinia publică este mai pragmatică.”

Atât cetățenii Regatului Unit, cât și cei ai UE, a continuat raportul, „sunt deschiși la o resetare mult mai ambițioasă și de mai mare anvergură decât au preconizat guvernele lor”.

Raportul a constatat că aproximativ jumătate dintre britanici cred că un angajament mai mare față de UE este cea mai bună modalitate de a susține economia Regatului Unit (50%), de a consolida securitatea (53%), de a gestiona în mod eficient migrația (58%), de a aborda schimbările climatice (48%), de a permite Ucrainei să țină piept Rusiei (48%) și Marii Britanii să țină piept SUA (46%) și Chinei (49%).

De asemenea, s-a constatat un sprijin larg în rândul cetățenilor UE pentru acordarea unor concesii economice post-Brexit în schimbul unei cooperări sporite în domenii deosebit de importante, cum ar fi securitatea comună.

Sondajul a arătat că majoritatea alegătorilor din Germania și Polonia – și o mulți din Franța, Italia și Spania – consideră că UE ar trebui să fie dispusă să facă concesii economice Regatului Unit pentru a asigura o relație mai strânsă în materie de securitate. De asemenea, majoritățile sau cvasi-majoritățile au fost dispuse să permită Regatului Unit să participe la programele de cercetare ale blocului comunitar.

Acest lucru s-ar putea extinde la ideea ca Regatul Unit să „selecteze” accesul la anumite părți ale pieței unice, majoritatea alegătorilor din Germania (54%) și Polonia (53%) susținând „accesul special”. Chiar și în Franța, cel mai puțin receptiv la astfel de idei, 41% dintre respondenți au declarat că ar susține acest lucru, față de 29% care s-ar opune.

Pentru cetățenii UE, cele mai importante motive pentru o colaborare mai strânsă cu Regatul Unit au fost consolidarea securității blocului comunitar (aproximativ 40% în Germania, Italia, Polonia și Spania) și rezistența față de SUA și China.

În toate cele cinci țări ale UE, un număr mare de persoane au afirmat că o cooperare mai strânsă între UE și Regatul Unit este, de asemenea, cea mai bună modalitate de a crește economia europeană (de la 38% în Spania la 26% în Franța) și de a gestiona eficient migrația (de la 36% în Franța la 29% în Germania). Un număr mare de persoane din întregul bloc au considerat că Brexitul a fost rău pentru UE.

În timp ce unii politicieni conservatori și reformatori au sugerat că Regatul Unit ar trebui să se orienteze politic către o președinție Trump în detrimentul Europei, acest punct de vedere nu pare să fie împărtășit de mulți alegători. Întrebați dacă Regatul Unit ar trebui să acorde prioritate relațiilor cu SUA sau cu UE, 50% dintre britanici au optat pentru Europa și doar 17% pentru SUA.

Europenii au fost la fel de reticenți ca guvernele lor să urmeze exemplul lui Trump. „Alegerea lui Donald Trump și invazia lui Putin în Ucraina au lovit politica britanică și europeană ca o dublă lovitură de ciocan”, a declarat directorul ECFR, Mark Leonard, autorul raportului.

„Diviziunile din era Brexit s-au estompat și atât cetățenii europeni, cât și cei britanici își dau seama că au nevoie unii de alții pentru a fi mai în siguranță. Guvernele trebuie acum să ajungă din urmă opinia publică și să ofere o resetare ambițioasă.”


 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter