Social

Agricutorii din nordul R. Moldova nu au linişte. Mii de lăcuste le-au invadat terenurile, iar recolta riscă să le fie compromisă. Ce soluţii au găsit pentru a lupta cu dăunătorii

Agricutorii din nordul R. Moldova nu au linişte. Mii de lăcuste le-au invadat terenurile, iar recolta riscă să le fie compromisă. Ce soluţii au găsit pentru a lupta cu dăunătorii

Situaţie excepţională în nordul Republicii Moldova. Mii de lăcuste fac ravagii pe câmpurile din raionul Sângerei. Dăunătorii au distrus deja câteva lanuri de porumb și de floarea-soarelui. Parte gravă e că se înmulțesc rapid. Fermierii au încearcat să stârpescă focarul, dar tratamentele chimice nu dat roade. În lupta cu lăcustele a intrat şi ANSA.

Sergiu Marandiuc din satul comuna Heciul Nou, raionul Sângerei, a fost primul care a tras un semnal de alarmă despre invazia lăcustelor. Peste noapte, dăunătorii i-au distrus un lan de 12 hectare de floarea-soarelui.

SERGIU MARANDIUC, agricultor: "Iată noi vedem aceste frunze mâncate de lăcustă. Practic el mănâncă tot aparatul foliar. Noi ştim că aparatul foliar e necesar pentru formarea roadei."

Bărbatul spune că a anunţat imediat autoritățile. Dar cum nu a fost auzit, a decis să acționeze pe cont propriu.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: "Lanurile sunt proprietatea a doi fermieri, însă doar unul dintre ei a folosit substante pentru combaterea daunatorilor. Munca si cheltuiala au fost zadarnice. Peste doar cîteva zile, lăcustele s-au înmulțit, inclusiv pe cîmpul deja stropit cu inscticid. Pentru a stârpi focarul e nevoie de tratamente masive, inclusiv în pădurea din vecinătate. Aici se va interveni cu o stropitoate specială, instalată pe un tractor care poate pulveriza la o distanța de câțiva metri."

SERGIU MARANDIUC, agricultor: " De tot, noi am socotit, cheltuieli, undeva la aceste două masivuri, undeva la 50 de mii de lei, cheltuielile se ridică, de prelucrat toată suprfaţa dată."

Tratamentul cu insecticid a fost reluat astăzi la prânz, după o inspecţie a celor de la ANSA. Fermeriii trebuie să acţioneze contracronometru pentru a reuşi să lichdeze focarul, până în august, când lăcustele depun ouă.

VALENTIN GURĂU, şef de direcţie, ANSA: "Situaţia este excepţională. Este posibil să se răspândească peste toată ţara. E posibil, asta e prima generaţie. Dar în luna august, riscul este şi mai mare."

Lăcusta italiană, cea care a invadat terenurile agricole din nordul Republicii Moldova, e o specie foarte periculoasă. Dăunătorii pot distruge mii de hectare, dacă nu sunt omorâţi la timp.

MARIANA GUZUN, inspector principal, ANSA: "Ele migrează, foarte bine, mai ales pe curenţi, curenţii de aer. Pot să migreze şi 100 de kilometri şi 150. Se concentrează pe câmpurile care le plac mai tare, dar îs polifagi şi atacă toate culturile. În caz de ceva, de invazie, atacă tot de la o laltă."

Agentia Naționala pentru Siguranța Alimentelor și-a asumat toate cheltuielile pentru lichidarea focarului. Din fondul de rezervă s-au  alocat peste 60 de mii de lei. Cele mai eficiente sunt tratamentele care se fac de la înălţime, cu elicopterul. De câţiva ani însă, aparatele de zbor pentru astfel de lucrări nu mai sunt funcţionale, iar compania care le gestionează este în proces de insolvabilitate. 

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter