Social

Ala Nemerenco: Republica Moldova are echipamente performante de identificare a variolei maimuţei

Ministrul Sănătății despre variola maimuței
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova are echipamente performante de identificare a variolei maimuţei. Un secvențiator de ultimă generație, donat, anul trecut, de Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se află la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică. Declaraţia a fost făcută de ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco.

Ala Nemereno susţine că la şedinţa Adunării Mondiale a Sănătăţii de la Geneva a fost creat un grup, format din cercetători şi savanţi, care se ocupă de studiul virusului. Până în prezent, în Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de variola maimuţei.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Pentru orice eventualitate fiecare probă care ar putea să fie identificată ca pozitivă aici la noi în laboaratoarele Republicii Moldova va fi trimisă pentru confirmare la laboratoare din regiune cu care suntem în relaţii de cooperare. Noi am trimis absolut toată informaţia în teritorii, circulare, informaţii cum pot fi investigate persoanele care ar putea fi suspecte.”

În prezent, 219 oameni din întreaga lume sunt confirmaţi cu virusul variola maimuţei. Potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, din 20 mai, când a fost înregistrat primul caz de variolă a maimuţei, rata de îmbolnăvire a crescut cinci ori. 

Boala a fost confirmată în cel puțin 20 de state din Europa. Simptomele virusului sunt febră, dureri de cap intense, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și erupții cutanate pe tot corpul. Medicii afirmă că nu există un tratament specific, iar boala se tratează simptomatic, în câteva săptămâni. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănătății, unul din zece cazuri este fatal.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter