Social

Gara din Chişinău a prins din nou viaţă. După pandemie și repunerea pe traseu a unor curse, călătoriile cu trenul sunt din nou solicitate

Trenul tot mai solicitat
Sursa video: TVR MOLDOVA

Gara din Chişinău a prins din nou viaţă. După pandemie și repunerea pe traseu a unor curse, călătoriile cu trenul sunt din nou solicitate. În mare parte și datorită preţurilor mai mici în comparaţie cu alte mijloace de transport.

Cea mai solicitată cursă este Chișinău – Iași. Trenul circulă de două ori pe zi iar biletul costă până la 130 de lei iar mulți dintre pasageri îl folosesc ca mijloc de transport intern deoarece oprește în mai multe localități de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Este semnificativ mai ieftin faţă de microbuzul. Circul Chişinău-Ungheni, tur-retur şi vă daţi seama preţul la clasa a treia e 27 de lei pe care îl procur iar la microbuz e 80 de lei, e de vre-o trei ori aproape mai ieftin.”

„Călătoresc cu trenul fiindcă e mai comod în primul rând, e mai accesibil şi nu este aşa mare rând la vamă. De ce nu călătorim cu maşina, pentru că trebuie să aşteptăm ceva ore în vamă.”

Cel mai mare flux de pasageri este la sfârșit de săptămână.

IURIE POPA, responsabil cursă Chişinău-Iași: „În zilele +obişnuite sunt oleacă mai puţini, dar în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, trenul practic e plin la 100 %, la maxim. În zilele de sâmbătă avem chiar turişti, care pleacă să viziteze oraşul Iaşi, studenţi, mulţi merg după cumpărături.”

Pe lăngă preţul biletulelor, un alt factor care a contribuit la creşterea fluxului de pasageri este îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie.

ANASTASIA SACALIUC, manager, Deservire călători: „Noi în fiecare dimineaţă inspectăm trenul înainte de plecare. Verificăm standardele de calitate pentru a le îmbunătăţi. În mare parte noi ne ocupăm cu aceea că verificăm curăţenia în tambur, în vagoane şi cum se simt pasagerii.”

ANA PRISEAJNIUC, ofişer de presă, Calea Ferată din Moldova: „Avem instalat internet gratuit, în interior este cald şi bine. Plus la aceasta mai avem şi o zonă de bufet, unde oamenii pot să cumpere băuturi răcoritoare, ceai, cafea. S-au depus eforturi considerabile pentru a atrage clienţii spre călătoriile cu trenul.”

Anul trecut ,cu trenul Chişinău-Iaşi au călătorit peste 100 mii de pasageri, de cinci ori mai mulţi decât în 2019.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter