Odată cu inițierea procesului de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană, Moldovagaz va trebui să se asigure că se reformează, pentru a fi eligibil pentru a putea atrage fondurile de preaderare. În aceeași ordine de idei, compania va trebui să treacă printr-un amplu proces de transformare, pentru a se alinia la normativele și legislația UE. Despre aceasta vorbește Dorin Junghietu, câștigătorul concursului pentru selectarea membrilor în Consiliul de Administrație al Moldovagaz, reprezentanți ai Ministerului Energiei.
„Moldovagaz este cea mai mare companie din Republica Moldova după cifra de afaceri. Pentru a fi competitivă pe piața europeană va trebui să treacă printr-un amplu proces de transformare din punct de vedere al organizării interne, al structurii pe verticală, dar și pe orizontală, conform normativelor și legislației europene”, spune Junghietu în cadrul unui interviu oferit pentru energynomics.ro.
Acesta mai vorbește și despre faptul că, având în vedere că majoritatea infrastructurii de gaze din Republica Moldova are o vechime de peste 30 de ani, este necesar un program de inspecție periodică, care să fie dezvoltat „pe baza normativelor tehnice europene”.
„În contextul inițierii procesului de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova va trebui să-și adapteze și armonizeze legislația cu cea europeană. Vorbim aici inclusiv de standardele tehnice și normativele tehnice de construcție, de operare și exploatare în siguranță a obiectelor de infrastructură de gaze. În cazul Republicii Moldova, această infrastructură critică a fost proiectată și construită în mare parte pe baza normativelor GOST. În acest context, un rol important îi revine și Moldovagaz pentru a se asigura că planurile de dezvoltare și modernizare pe care și le propune vor ține cont de această nouă realitate. Mai mult decât atât, procesul de negociere, precum și aderarea propriu-zisă, deschid oportunitatea de atragere a fondurilor europene din diferite axe de dezvoltare. Moldovagaz va trebui să se asigure că se reformează astfel încât să corespundă rigorilor impuse de Uniunea Europeană pentru a fi eligibil fondurilor europene”, declară Dorin Jughietu.
Ce ține de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale pentru Republica Moldova, Dorin Junghietu declară că aceste procese se află încă într-un stadiu incipient, însă se arată convins că „vom reuși să creăm condiții concurențiale și atractive pentru o dezvoltare dinamică a pieței angro de gaze naturale”.
„Pe lângă procesele reformatoare care au loc pe piața internă a Republicii Moldova, este foarte important să dezvoltăm relații strategice cu partenerii noștri regionali. Din câte cunosc, relația de parteneriat dintre Republica Moldova și România a cunoscut o dinamică fără precedent, în ultimii ani. Date fiind istoria și limba comune consider că această apropiere este firească. Dar dacă e să rămânem pragmatici, România este o țară producătoare de petrol și gaze, cu unele dintre cele mai mari rezerve din Europa. Dezvoltarea și darea în exploatare a proiectului Neptun Deep din Marea Neagră nu ne lasă indiferenți și înțelegem necesitatea dezvoltării unor capacități tehnice și relații comerciale apropiate”, mai spune Junghietu.