Social

Testul HIV poate fi făcut gratuit la toate centrele medicilor de familie din Chișinău

post-img
Test HIV
Sursa foto: ZdG

Doritorii de a face testul HIV gratuit se pot adresa la toate centrele medicilor de familie din municipiul Chișinău. În capitală a fost lansată inițiativa de încurajare a testării la virusul HIV „Test Drive”, cu implicarea instituțiilor publice municipale și a reprezentanților din mediul privat, proiect realizat de asociația obștească „Inițiativa Pozitivă”, transmite IPN.

Măsura are drept scop ținerea infecției sub control și prevenirea noilor  cazuri de îmbolnăvire. Prezent la evenimentul de lansare, primarul  capitalei, Ion Ceban, a invitat echipa de la Primărie să se alăture  campaniei și să se testeze la HIV, pentru a arăta că suntem responsabili  și că gestul funcționarilor publici va servi drept exemplu pentru  ceilalți membri ai comunității. Edilul a îndemnat cetățenii să dea  dovadă de toleranță față de persoanele HIV pozitive sau cele bolnave de  SIDA, pentru că situația poate fi ținută sub control prin tratament, iar  oamenii respectivi pot duce o viață obișnuită, alături de ceilalți  membri ai societății.

„Chișinăul este orașul nostru al tuturor. Respectiv, atitudinea noastră  unii față de alții trebuie să fie una incluzivă, iar abordările  pozitive. Trebuie să fim cât mai toleranți și prin exemplu propriu să  demonstrăm acest lucru. Toate acțiunile care le întreprindem constituie o  modalitate de a investi într-un prezent și viitor sigur și sănătos al  locuitorilor noștri”, a mai spus Ion Ceban.

În anii 2020 - 2021 a fost aprobat Planul Municipal de Acțiuni pentru  Prevenirea și Controlul HIV/SIDA, Infecțiilor cu Transmitere Sexuală,  Tuberculozei și Hepatitei Virale, cu sprijin financiar de la bugetul  municipal, care cuprinde obiective, sarcini și activități specifice de  informare și prevenire, precum și indicatori de performanță.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter