Cultură

Drumul parcurs de Ortodoxia românească din Basarabia, de-a lungul deceniilor, a fost astăzi reconstituit la Academia de Ştiinţe a R. Moldova

Drumul parcurs de Ortodoxia românească din Basarabia, de-a lungul deceniilor, a fost astăzi reconstituit la Academia de Ştiinţe a R. Moldova

Cercetători, feţe bisericeşti şi preşedinţii Academiilor de Ştiinţe de la Chişinău şi Bucureşti, au prezentat studii, relatări şi memorii despre Mitropolia Basarabiei şi importanţa ei.

"Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise, evoluții, adevăr". Astfel s-a numit simpozionul ştiinţific în cadrul căruia a fost prezentată efortul Mitropoliei Basarabiei, până la săvârşirea dreptăţii istorice.

ÎPS PETRU Mitropolitul Basarabiei: "Este un eveniment important care trebuie să-l vadă şi lumea, nu ca să ne laude pe noi, ci ca să arătăm cine suntem şi pentru ce pledăm, adică pentru Biserica neamului nostru românesc. Vedem ce face Biserica rusă. Kiril s-a făcut criminal, vinovat de război."

ION TIGHINEANU preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei: "Multă durere şi suferinţă a adus creştinilor transformarea locaşurilor de cult, în săli de sport, cluburi săteşti, depozite de grâne, deportarea preoţilor şi interzicerea de a sluji în casa domnului."

DAN DUNGACIU sociolog: "Funcţia unei biserici este să aducă Sfânta Împărtăşanie credincioşilor. Dar Mitropolia Basarabiei mai are şi alte funcţii: are o funcţie identitară, europeană, fiind o biserică ortodoxă europeană care transmite mesajul că poţi fi şi orthodox şi european în acelaşi timp. Dincolo de funcţia religioasă are funcţii nu neapărat politice, dar strategice majore pe care trebuie să ni le asumăm un pic mai bine şi la Bucureşti, şi la Chişinău."

În cadrul evenimentului, au fost semnate două protocoale de cooperare între Mitropolia Basarabiei și Academia de Științe a Moldovei și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter