Politic

Guvernul a aprobat starea de urgență în domeniul energetic pentru 60 de zile, dar şi măsurile care se vor lua în această perioadă. Adoptarea lor va fi decisă mâine de Parlament

Guvernul a aprobat starea de urgență în domeniul energetic pentru 60 de zile, dar şi măsurile care se vor lua în această perioadă. Adoptarea lor va fi decisă mâine de Parlament

Guvernul a aprobat astăzi instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. Cabinetul de miniştri a avizat și un plan de acțiuni, elaborat în baza experiențelor din perioada crizei energetice din 2021- 2023. Propunerea va fi prezentată mâine în Parlament pentru a fi votată.

Proiectul privind instituirea stării de urgență în energetică a fost prezentat de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

OLEG SEREBRIAN vicepremierul pentru Reintegrare: Sistarea furnizării gazelor naturale către regiunea transistreană de către Gazprom  va genera o iminentă criză umanitară în regiunea transnitreană și riscuri pentru asigurarea stabilității sectorului electroenergetic pe întreg teritoriul RM, pe ambele maluri ale Nistrului.

Potrivit autorităților, pericolul major este un eventual deficit de energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului și incapacitatea consumatorilor din stânga Nistrului de a achita prețul de piață al gazelor.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: Ei au deprins și întreprinderile din regiune și consumatorii cu un fel de "paradis energetic" timp de foarte multă vreme. Energia a costta foarte puțin, gazul a costat foarte puțin. Acum vor trebui să facă față unui potențial șoc. Vom apela la partenerii noștri externe, organizații umanitare, vom face tot posibilul ca cetățenii să fie ajutați, în privința marilor întreprinderi e foarte greu, nu avem scenarii pentru ele.  Trebuie să fim pregătiți ca țară pentru scenariile cele mai proaste: cum ajutăm copiii din școlile românești și nu doar, cum ajutăm bolnavii? eventual îi luăm în custodia noastră, îi transportăm pe malul drept.


Regulamentul privind instituirea situației excepționale în electroenergetic cuprinde 29 de scenarii de criză și măsurile de prevenire sau atenuare a impactului unor posibile situații excepționale asupra sectorului electroenergetic.

CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat, Ministerul Energiei: Scenariile de criză sunt grupate în funcție de cauza care generează criza. De exemplu: lipsa de combustibil, nefuncționarea pieței energiei electrice, atacuri asupra infrastructurii energetice sau vreme, defecțiuni tehnice.  

Unul dintre posibilele scenarii prevede ca operatorul sistemului de transport să solicite ajutor de la operatorii din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Se ia în considerare importul întregii cantități de energie din zona de ofertare ENTSO-E. Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari, precum instituții medicale, grădinițe și școli.  

CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat, Ministerul Energiei:   Energocom a fost împuternicită cu încă 3 luni cu obligația de serviciu public de a acoperi întregul necesar din consum, pentru asta suntem în discuții  foarte active cu producătorii, furnizorii din România pentrua a coperi necesarul de consum.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Există cai de livare a gazelor către RM și stânga Nistrului, în particular. Dacă aceste intenții ale Rusiei, Gazprom se vor materializa se va solda cu o criză umanitară care  vine din 2 surse: lipsa de resurse pentru necesitățile de bază în mijloc de iarnă...... și doi - lipsa de venituri pentru peste 160 mii de oameni.

Mâine, premierul Dorin Recean va merge în Parlament cu propunerea de instituire a stării de urgență începând cu 16 decembrie. Precizăm că, ieri, și în regiunea transnistreană a fost introdusă stare de urgență economică, pentru 30 de zile. Decretul a fost semnat de așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Introducerea unui regim juridic special este cauzată de o posibilă încetare a livrărilor de gaze naturale rusești către zona separatistă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter