Organizaţiile societăţii civile vor să ia parte la campania electorală pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Până acum, doar partidele sau blocurile politice puteau face campanie. Comunitatea Watchc.Dog a venit astăzi cu o inițiativă de modificare a Codului Electoral, în acest sens. Președintele Comisiei Juridice din Parlament spune că această idee va fi analizată, în perioada următoare.
Partidele şi blocurile politice trebuie să se înregistreze la CEC cu opțiunea "pentru" sau "contra." Apoi pot beneficia de timp de antenă gratuit şi contra cost şi pot lua parte la dezbaterile electorale, conform legilor în vigoare. Valeriu Pașa, unul dintre liderii societăţii civile, afirmă că participarea grupurilor civice la campanie este o recomandare a Comisiei de la Veneția.
VALERIU PAȘA președinte, Comunitatea WatchDog.MD: „Noi propunem suplinirea, completarea acestui gol din legislație. Aceeași recomandarea a avut-o comisia de la Veneția." Beneficiul este că vom extinde categoria de actori care pot să participe activ în referendum pentru că multe subiecte scoase la referendum nu țin doar de interesul partidelor politice”.
Inițiativa este susținută şi de asociațiile neguvernamentale pentru promovarea și dezvoltarea democrației.
IGOR BUCĂTARU reprezentant, Asociația Promo-Lex: „Considerăm chiar foarte necesar de a sparge acest monopol la partidelor. Cetățenii cu inițiativă la fel trebuie să beneficieze de acest drept”.
POLINA PANAINTE reprezentant, Asociația ADEPT, secretar Coaliția pentru alegeri libere și corecte: „Considerăm că integrarea în UE nu trebuie să aparțină unui singur partid politic, candidat, este o opțiune la care se expun cetățenii pentru asta ar trebuie să se formalizeze în grupuri însă există un risc. Riscul finanțării acestor grupuri de inițiativă. Și aici întrebarea vine către CEC despre capacitățile de a investiga și ține sub control cum aceste grupuri de inițiativă vor fi finanțate”.
PAVEL POSTICA vicepreședinte CEC: „Am putea să asistăm la deschiderea Cutiei Pandorei pentru că dacă ne uităm la grupurile civice, de inițiativă, de ce nu deschidem poarta și pentru autoritățile publice. Opinia mea personală este că această recomandarea, încă nu suntem la acea etapă în care am putea să o permitem”.
VERONICA ROȘCA președinte, Comisia Juridică, numiri și imunități: „Este o inițiativă care trebuie să fie discutată, inclusiv pe platfoma comisie juridice. Dar găsim propunerea suficient de judiciousă, deoarece cetățenii odată ce au posibilitatea de a se înregistra cu grupuri de inițiativă, ar trebui să poată desfășura și anumite campanii prin care să promoveze o anumită opțiune de vot”.
Veronica Rosca a mai declarat că, odată cu înregistrarea proiectului privind votul prin corespondență, la comisie au venit mai multe propuneri de modificare a cadrului normativ electoral. Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențialele.