Cultură

Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață la 62 de ani

post-img
Mihai Amihalachioaie

Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață, a transmis într-o postare pe Facebook, realizatoarea emisiunii „Tradiții” de la postul TVR MOLDOVA, Tatiana Slivca.

„O veste tulburătoare a umbrit această zi. S-a stins din viaţă o adevărată stea. Un muzician desăvârşit şi un om cu suflet nobil care n-a făcut nici pentru o clipă rabat de la calitate şi a adăpostit sub aripa sa dirijorală mulţi tineri, fiind pentru ei un exemplu de corectitudine şi dragoste pentru folclorul adevărat”, a scris Tatiana Slivca.

Tatiana Slivca și Mihai Amihalachioaie

Mihai Amihalachioaie s-a născut la 23 februarie 1961, în satul Molnița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Studiile muzicale le-a început la Școala de Muzică din orașul Herța, după care și le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, scrie Moldpres.

În anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (azi -  Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestră populară. În anul 1997, a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de operă.

Din anul 1998 este dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet de la Chișinău. În perioada 2001-2002 își perfecționează măiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic.

În anul 1985 și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. În anul 1998 colaborează, ca dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

A colaborat fructuos cu Grupul „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, precum România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie ș.a.

În 2001, pentru întreaga sa activitate a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter