Actualitate

Produsele agricole basarabene, în mijlocul unei dispute politice

Embargou rus
Sursa video: TVR MOLDOVA

Reprezentanţii ministerului Agriculturii de la Chişinău afirmă că fructele şi legumele vândute în Federaţia Rusă nu au probleme şi sunt gata să demonstreze asta responsabililor de acolo, astfel încât exporturile de produse agricole basarabene să fie reluate. Anatol Ţaranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, crede că aceste intenţii sunt bune dar nu prea au sorţi de izbândă, pentru că decizia luată de Kremlin este una politică.

Autorităţile de la Chişinău au discutat cu Oleg Vasneţov, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, pentru a soluţiona problema exporturilor de fructe şi legume. Mai exact, Chişinăul a propus ca inspectorii ANSA să meargă la Moscova pentru discuţii sau responsabilii inspecţiei fitosanitare ruse să vină în Republica Moldova, pentru a se asigura că produsele agricole autohtone sunt de bună calitate. Responsabilii ministerului Agriculturii de la Chişinău spun că sunt nedumeriţi pentru că informaţiile despre anumite neconformităţi s-au transmis prin presă şi nu prin canalele diplomatice, aşa cum prevăd acordurile bilaterale.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, ministerul Agriculturii: „Noi suntem foarte deschisi, noi avem ce arăta, noi suntem foarte siguri că testul respectiv noi îl putem trece deoarece noi producem produse de calitate, produse inofensive, avem legislaţia care este armonizată la UE, care nemijlocit asigură lipsa obiectelor de carantină.”

Republica Moldova este interesată să exporte în orice ţară, unde este posibil.

Mai mult, responsabilii de la minister ne-au comunicat că daunătorii de care vorbesc ruşii ar fi interzişi în doar două oraşe din Federaţia Rusă. În Republica Moldova şi în Uniunea Europeană nu constituie o problemă.

ANATOL ŢĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, expert politic: „Evident că este vorba de o acţiune politică a Federaţiei Ruse, continuare a politicii de embargouri economice în raport cu Republica Moldova.”

Desigur că trebuie să continuăm toate demersurile legale în ceea ce priveşte relaţiile noastre cu piaţa rusă dar trebuie să fim constienţi de faptul că şansele noastre sunt mizere de a găsi o soluţie. Această decizie politică va fi implementată şi ea după toate probabilităţile este legată de faptul că noi am întreprins anumite măsuri în raport cu Transnistria, restrângerea posibilităţilor de călătorie pentru demnitarii din regiunea Transnistreană iar Rusia ne răspunde prin acest embargou economic.

Cei mai afectaţi de embargoul impus de Federaţia Rusă sunt producătorii de mere, struguri, prune şi cartofi.

IURIE FALĂ, director executiv, Asociaţia Moldova Fruct: „Ne va afecta, noi am exportat în anii precedenţi peste 95 procente de mere doar în Federaţia Rusa ceea ce înseamnă că va fi greu să găsim peste noapte redirecţionare. Ne trezesc semne de întrebare, raioanele din stânga Nistrului nu se regăsesc în lista. Producția fototehnică de acolo este permisă dar din partea dreapta nu sunt. Deja trei embargouri având este timpul să ne gândim să ridicăm standartele de marcheting, de calitate.”

Din 19 iunie Republica Moldova poate exporta fără taxe în UE, timp de un an, un volum dublu de produse. Vorbim inclusiv de mere, struguri sau prune, interzise acum în Rusia.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, ministerul Agriculturii: „Noi sperăm foarte mult că vom avea deschidere din partea UE ca să putem exporta o parte din producția noastră, nu avem atât de mult, vorbim de 485 mii tone de mere, care nu ar fi un impact foarte major pe piaţa UE. Noi vom accelera procesul de semnare a acordului cu Egiptul , vom accelera colaborarea cu India ca sa ne orinetăm şi pe aceste pieţe.”

Ieri a intrat în vigoare noul embargo impus de ruși la importul fructelor şi legumelor din Republica Moldova. Excepţie fac doar produsele cultivate în raioanele din stânga Nistrului. Moscova spune că produsele agricole basarabene sunt necorespunzătoare, în ultimele loturi importate fiind descoperiţi cinci dăunători.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter