Sci-Tech

SUA marchează Ziua Recunoştinţei. Ce semnificaţie are sărbătoarea pentru americani

post-img
imagine simbol

Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving Day) este o sărbătoare anuală de o zi, în care i se mulţumeşte lui Dumnezeu pentru bogăţia recoltei din acel an. Ziua Recunoştinţei este sărbătorită în cea de-a patra joi a lunii noiembrie în Statele Unite ale Americii şi în cea de-a doua zi de luni a lui octombrie în Canada.

Deşi Ziua Recunoştinţei are rădăcini istorice în tradiţiile religioase, ea are şi un puternic caracter laic. Pentru americani, Thanksgiving Day este, în primul rând, o sărbătoare a familiei, în care rudele, reunite, sacrifică un curcan în semn de mulţumire pentru anul care se apropie de final. Alte mâncăruri tradiţionale de Ziua Recunoştinţei, în afară de curcanul umplut, sunt jambonul, cartofii piure, cartofii dulci, porumbul şi plăcinta cu dovleac.

În Statele Unite se organizează parade de Ziua Recunoştinţei, cu ocazia cărora defilează de obicei fanfare şcolare şi se prezintă diferite care alegorice. Tot în Statele Unite, majoritatea afacerilor sunt închise joi şi vineri pentru a permite angajaţilor să petreacă mai mult timp cu familia şi cu prietenii. Singurele care rămân deschise sunt magazinele, Ziua Recunoştinţei fiind urmată de Vinerea Neagră - Black Friday, ziua cu cele mai mari reduceri din an.

În Regatul Unit, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei şi se sărbătoreşte în biserici şi în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă. Această sărbătoare a fost preluată de primii colonişti sosiţi în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoştinţă faţă de recolta miraculoasă obţinută în condiţii climaterice dure.

În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluţie prin care a patra zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare naţională a americanilor.

În Canada, rădăcinile sărbătorii diferă de cele din SUA. Exploratorul britanic Martin Frobisher încerca să găsească o cale spre Orient. Nu a reuşit, dar s-a stabilit în Canada. În anul 1578, acesta a ţinut o ceremonie pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru faptul că a supravieţuit unei călătorii atât de lungi. Alţi colonişti sosiţi ulterior au continuat tradiţia.

Alte ţări în care Ziua Recunoştinţei este considerată sărbătoare naţională sunt Olanda, Filipine şi Liberia. Sărbători asemănătoare sunt şi în Germania, Japonia, Marea Britanie şi India.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter