Social

Elevii care locuiesc la mai mult de 2 km de școală vor beneficia de transport gratuit

Elevii care locuiesc la mai mult de 2 km de școală vor beneficia de transport gratuit

Elevii din Republica Moldova care vor merge la altă școală decât cea din localitatea de domiciliu, aflată la mai mult de 2 kilometri de casă, vor avea transport gratuit. Această prevedere apare în noul Regulamentul privind transportul elevilor, aprobat de Guvern. Astfel, autorităţile îşi doresc să-i stimuleze pe părinții să-și trimită copiii la instituţii de învăţământ mai performante, chiar dacă sunt în altă localitate.

ZFR

În școala din satul Stolniceni, raionul Hânceşti, învață mai puţin de 70 de elevi. Din această cauză, acolo se practică învăţământul simultan, instituția nu e eligibilă pentru proiecte, iar bugetul alocat pentru întreţinere este foarte mic.

VALENTINA SANDULEAC, învăţătoare: „ Sunt şi nişte beneficii, dar sunt şi nişte probleme, mai ales la disciplina ştiinţe este foarte mult material şi nu se reuşeşte în timpul lecţiei să predai şi la clasa a 2-a şi la clasa a 4-a.”

LARISA NEGRU, director interimar, gimnaziul Stolniceni: „Noi recunoaştem că suntem pe cale de dispariţie. Noi nu avem clasa a 6-a. Atunci când trebuia elevii de a şasea cu care trebuia să deschidem clasa I, de atunci s-a început migraţia copiilor din instituţia noastră în satele vecine. Fiindcă erau trei copii de clasa I.”

Din 45 de şcoli existente în raionul Hânceşti, opt au mai puţin de 90 de elevi, spune şeful Direcţiei Educaţie, Valentina Tonu.

VALENTINA TONU, şef, Direcţia Educaţie, Hânceşti: „ Nu sunt doar şcoli mici după număr de copii, dar sunt şcoli care nu acoperă didactic calitativ disciplinele din planul cadru. De aceea, aceste initiative, ele se justifică şi ar da posibilitatea copiilor, părinţilor, pentru instituţia care se găseşte în localitatea vecină.”

Transportul gratuit pentru elevi ar fi o economie pentru părinţii care doresc să-şi trimită copiii la şcoli mai bine dotate şi cu dascăli mai bine pregătiţi, dar aflate ceva mai departe de casă.

O altă modificare la Regulamentul privind transportarea elevilor vizează posibilitatea ca fiecare instituție de învățământ să-şi aleagă operatorul de transport cu care să colaboreze.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Proiectul presupune faptul că instituţiile de învăţământ, Direcţiile raionale vor putea procura inclusiv servicii de transport de la prestatorii autorizaţi  şi în acelaşi timp vor putea fi transportaţi copii din localităţile în care la momentul de faţă există o instituţie de învăţământ. Noi am avut plângeri din partea părinţilor care şi-ar fi dorit să meargă care trece prin localitate dar la ziua de azi nu puteau face.”

În Republica Moldova există acum peste 450 de grădiniţe, şcoli şi licee, la care sunt aduși elevi din mai bine de 1.100 de localități.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter