Cultură

Peste 400 de locuitori ai satului Buţeni a mers aseară la teatru, în Chişinău. Emoţionaţi, au urmărit o piesă după un roman al scriitorului basarabean Ion Druţă

Peste 400 de locuitori ai satului Buţeni a mers aseară la teatru, în Chişinău. Emoţionaţi, au urmărit o piesă după un roman al scriitorului basarabean Ion Druţă

Mare parte din suflarea satului Buţeni, raionul Hânceşti, a mers aseară la teatru, în Chişinău. Oamenii au trăit emoţiile unor zilele grele de după război, puse în scenă de artiştii Teatrului Național "Mihai Eminescu". Iniţiativa este a autorităţilor locale, care şi-au propus să ofere oamenilor din sat un moment plăcut petrecut împreună şi să întărească, astfel, legăturile în comunitate.

Cei peste 400 de locuitori ai satului Buţeni, care au umplut până la refuz sala Teatrului Național "Mihai Eminescu", au urmărit cu sufletul la gură spectacolul "Frunze de dor", după romanul cu acelaşi nume al scriitorului basarabean Ion Druţă.

"Suntem foarte bucuroşi. Aşa o adunare de oameni buni, de oameni oneşti care ne-au invitat şi noi am primit cu plăcere aceată invitaţie. Suntem fericiţi."

"Societatea noastră este foarte dispersată de aceea pentru consolidarea tuturor cetăţenilor, este foarte binevenit mai ales în contextual actualelor acţiuni care sunt împrejurul ţării noastre şi în ţară la noi."

"Am o nepoţică care lucrează în primărie iar mâine e ziua mea şi ea mia făcut o surpriză. "Bunică nu te pune împotrivă dar hai cu noi l-a teatru. E foarte plăcut că mai scoate lumea din sat, mai uită de greutăţi de sărăcie."

ION BUNDUCHI, jurnalist din Buţeni: De când teatrul mai rar merge în sat, vine satul la teatru şi prin asta e valoarea artei şi a celor care fac artă şi vor să o arate şi altora. Mâncăm pâine dar mai trebuie şi pentru suflet mâncare.

Cea mai mare parte a cheltuielilor pentru această acţiune a fost suportată de autorităţile locale care îşi doresc să promoveze, astfel, valorile culturale româneşti dar şi spiritul civic local.

ION HARBUZ, primar, satul Buţeni: Avem un grup de iniţiativă, agenţi economici care au compensat aceste bilete şi am dat posibilitate cetăţenilor cu un preţ redus să procure aceste bilete şi inclusive transportul l-am asigurat noi administraţia publică locală. Sunt nişte întâlniri foarte importante deoarece avem persoane care doar cu această ocazie vin la teatru.

Pentru locuitorii satului Buţeni, aceasta a fost a treia vizită culturală la Chişinău, organizată în ultimii ani.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter