Cultură

O basarabeancă a creat la Paris o mică Republică Moldova: ii, cărţi româneşti, covoare naţionale

O basarabeancă a creat la Paris o mică Republică Moldova: ii, cărţi româneşti, covoare naţionale

Nimeni nu înţelege dorul de casă mai bine decât cei care au plecat peste hotare, în căutarea unui trai mai bun. Acest sentiment profund este cel care a inspirat-o pe o basarabeancă mutată la Paris să creeze, în capitala Hexagonului, o mică Republică Moldova. Ii, cărţi româneşti, covoare naţionale, obiecte artizanale şi de cultură, toate sunt expuse şi pot fi cumpărate în galeria pe care a înfiinţat-o.

Lea Chirinciuc este stabilită la Paris de 17 ani. La Galerie Moldave şi-a strâns amintirile şi dorul de casă, emoţii care sunt trăite la unison şi de alţi basarabeni din Franţa.

LEA CHIRINCIUC basarabeancă stabilită la Paris: „Noi arătăm lumii întregi, oamenilor noştri de la Paris, peste mări şi ţări, obiecte artizanale cum ar fi ceramica roşie, neagră, icoanele pictate, gravuri, picturi, ilustrații, covoarele ţesute, opincile, bondiţele, cămăşile - iile tradiţionale”.

Galerie Moldave a fost deschisă acum opt ani şi a crescut frumos. Nu este doar un magazin ci şi un atelier de creaţie autentică basarabeană.

LEA CHIRINCIUC basarabeancă stabilită la Paris: „La început eram volanţi, până a avea un butic fizic. Eram prezenţi doar la târguri şi evenimente, mai apoi am avut marele noroc să avem un butic fizic unde chiar putem veni de luni până duminică să vedem acest obiect, să-l simţim, să luăm cartea în mână.  Am crescut cum creşte un copilaş. Îi dai de toate ca să fie auzit, văzut. Suntem unica galerie, "Galerie Moldave a Paris", unica în Franţa. De 5 ani am deschis o filială în Italia, unde se ocupă familia mea”.

În timp, în galerie s-au strâns atât de multe obiecte că le-a pierdut şi numărul. Cert e că fiecare piesă este specială.

LEA CHIRINCIUC basarabeancă stabilită la Paris: „Mai ştii un lucru de aici care îţi este foarte drag.  Fiecare lucrușor din casa noastră are o poveste în spate şi eu sunt foarte atașată şi de artizanii noştri, persoane, pentru că ei au devenit prietenii noştri şi s-a înrădăcinat toată povestea din spatele obiectului. Ele vin, pleacă, iarăşi vin şi pleacă. Aici este o parte a ceea ce avem noi în galerie. Apoi avem un locuşor unde le stocăm şi de acolo pleacă în alte ţări. Deci, facem livrări în toată lumea ca să ajungă la toţi, în casele fiecăruia”.

În Galerie, la loc de cinste este cartea românească. Iniţial, oamenii veneau aici şi doar răsfoiau volumele. În timp, însă, atelierul a devenit şi librărie. Acum sunt aduse periodic titluri noi de carte.  

LEA CHIRINCIUC basarabeancă stabilită la Paris: „Aici este un amestec de cărţi a autorilor noştri din Basarabia, România.  Din autorii noştri sunt prezenți Tatiana Ţîbuleac, Igor Guzun, Lilea Calancea, Zina Zen, Erizanu, Olga Căpăţină, Dumitru Crudu, Alexandru Bordian”.

Lea spune că este prima care citeşte fiecare carte, atunci când ajunge în librărie. Apoi o citeşte şi celor doi copii. Din dragoste pentru lectură, a deschis şi un canal de youtube cu poveşti în limba română ascultate de toţi copiii basarabenilor plecaţi peste hotare.

LEA CHIRINCIUC basarabeancă stabilită la Paris: „Ador poveștile! În timpul pandemiei cât am stat acasă mi-a venit aşa un gând: hai să punem poveștile pe audio şi avem un canal în care citim poveștile împreună cu copilașii mei”.

Toate cărțile se vând ca pâinea caldă. Dar cea mai populară rămâne "Albinuța", de Grigore Vieru.  

LEA CHIRINCIUC basarabeancă stabilită la Paris: „Albinuța" permanent la noi este cartea cea mai întrebată şi vândută pentru că ea ne teleportează atunci când eram copii şi ea a fost cărțulia cu care noi am învățat. Ca să îi dau un număr, nu știu câte sute au fost vândute în anul 2021-2022 şi apoi sunt multe școli de limbă română aici la Paris când la sfârșitul anului școlar sau de sărbători se oferă câte o carte copilașului, sunt în jur de 50-100 şi "Albinuța" este cartea cerută”.

Galeria activează şi ca magazin online şi livrează în toate regiunile Franţei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter