Curtea Supremă de Justiție a fost obligată să examineze, până la 7 martie 2025, litigiul dintre Mitropolia Basarabiei, parte a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, pe de o parte, și Ministerul Culturii și Turismului și Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, pe de altă parte, în cazul predării în folosință a monumentelor ecleziastice structurii ecleziastice moldovenești aflate sub jurisdicția Patriarhiei Ruse.
Începând cu 2010, Mitropolia Basarabiei a acționat în judecată Ministerul Culturii și Turismului și Mitropolia Moldovei, solicitând anularea a două contracte semnate în 2003 și 2008 cu structura ecleziastică subordonată Rusiei.
Aceste contracte vizau protecția și utilizarea monumentelor ecleziastice de istorie și cultură și transmiterea în folosință a mănăstirilor monumente de importanță națională. De asemenea, Mitropolia Basarabiei a cerut și furnizarea materialelor de lucru, care au stat la baza semnării acestor contracte administrative.
Etapele procesului:
2012: Curtea de Apel Chișinău a respins cererea Mitropoliei Basarabiei ca fiind neîntemeiată. Ulterior, Mitropolia Basarabiei a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție.
2013: Curtea Supremă de Justiție a admis recursul Mitropoliei Basarabiei, a casat hotărârea Curții de Apel Chișinău și a trimis cauza pentru rejudecare la Judecătoria Buiucani din Chișinău.
2014: Judecătoria Buiucani a respins cererea Mitropoliei Basarabiei, considerând-o neîntemeiată și tardivă. Mitropolia Basarabiei a atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău.
2015-2016: Curtea de Apel Chișinău a repus în termen apelul Mitropoliei Basarabiei. În mai 2016, instanța a admis apelul și a casat hotărârea Judecătoriei Buiucani.
Astfel, s-a pronunțat o nouă hotărâre prin care s-a declarat nul contractul de colaborare din 2003 în ceea ce privește edificiile de cult aflate în gestiunea Mitropoliei Basarabiei și care aveau statut de monumente protejate de stat. În rest, acțiunea a fost respinsă.
2017-2018: Curtea Supremă de Justiție a admis recursul Mitropoliei Basarabiei, a casat decizia Curții de Apel din 2016 și a trimis cauza pentru rejudecare. În 2017, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea Judecătoriei Buiucani din 2014, dar a respins din nou acțiunea ca neîntemeiată, menținând o parte din decizia inițială.
În 2018, Curtea Supremă a casat hotărârea din 2017 și a trimis cauza pentru o nouă rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.
2019-2020: În iunie 2019, Curtea Supremă a casat din nou hotărârea Curții de Apel și a trimis cauza pentru rejudecare. În decembrie 2020, Curtea de Apel Chișinău a admis parțial apelul Mitropoliei Basarabiei, anulând contractele din 2003 și 2008, dar respingând restul cererii ca neîntemeiată.
2021: Curtea Supremă de Justiție a casat hotărârea din 2020 și a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.
2023: În aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul Mitropoliei Basarabiei, anulând contractele contestate. Mitropolia Moldovei a depus recurs nemotivat în aprilie 2023 și recurs motivat în iulie 2023.
Cauza a fost trimisă la Curtea Supremă de Justiție în octombrie 2023, iar cazul a fost repartizat spre examinare judecătorului raportor Aliona Miron. La 18 martie 2024, cauza a fost transferată la judecătorul Diana Stănilă datorită alegerii primei ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Amânări: Ședința de judecată pentru recurs a fost stabilită pentru 26 iunie 2024, dar a fost amânată pentru 20 noiembrie 2024 și apoi pentru 7 mai 2025, continuând astfel procesul îndelungat.
2024: În decembrie 2024, Mitropolia Basarabiei a depus o cerere de accelerare a procedurii de examinare a recursului, subliniind că această cauză este pe rolul instanțelor de judecată de mai bine de 14 ani.
Mitropolia Basarabiei a cerut examinarea cu prioritate din cauza duratei excesive a procesului și a abuzurilor continue din partea Mitropoliei Moldovei, care ar fi persecutat preoții și parohii ai Mitropoliei Basarabiei ce își desfășurau activitatea în lăcașele de cult transmise Mitropoliei Moldovei prin actele contestate.