Politic

Ambasadorii R. Moldova, reuniți la Chișinău

Reuniunea ambasadorilor
Sursa video: TVR MOLDOVA

Evoluţia relaţiilor internaţionale şi posibilele ameninţări la adresa securităţii regionale - sunt subiectele principale ce se discută, în aceste zile, la Chişinău, la Reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova. Evenimentul este organizat anual de Ministerul Afacerilor Externe în perioada în care ambasadorii revin acasă în vacanţa de vară.

La Reuniunea ambasadorilor s-a vorbit despre politica externă a Republicii Moldova, creşterea eficienţei misiunior diplomatice şi paşii pe care îl vor întreprinde autorităţile în contextul primirii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Un alt subiect de discuţii a fost realizarea Planului de implementare ale celor nouă recomandări ale Comisiei Europene.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: „Am continuat dialogul cu partenerii noştri externi, am reuşit să scoatem ţara din izolare, am lucrat fantastic cu România, partenerul nostru cheie, ancora noastră în spaţiul european. Ştiţi bine că avem o agendă ambiţioasă în relaţia cu România”.

Ambasadorii s-au mai referit şi la problemele pe care le are Diaspora, dar şi la modalităţile de a oferi protecţie socială cetăţenilor basarabeni aflaţi temporar la muncă peste hotare. În deschiderea reuniunii, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pentru diplomaţi.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Aşteptarea noastră este că trebuie să munciţi inclusiv pentru integrarea ţării la Uniunea Europeană şi trebuie să facem în aşa fel ca oamenii să ne cunoască, să înţeleagă ce se întâmplă acasă, să promovăm reformele”.

La reuniunea de la Chişinău vor mai participa, prin videoconferință, miniştrii Afacerilor Externe ai României şi Ucrainei, Bogdan Aurescu, şi, respectiv, Dmytro Kuleba, precum şi comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi. Ambasadorii reuniţi la Chişinău se vor întâlnească şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi cu alţi reprezentanţi ai instituţiilor de stat. Reuniunea se va desfăşura timp de două zile.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter